Все още не е късно да се отмени националното външно оценяване (НВО - "малките матури" - б.р.) в четвърти клас. Това е становище на Синдикат "Образование".

Мнението им е основано на собствено проучване. Това е позицията на близо 90% участвали в проучването на синдиката.Електронното обучение беше успешно, ефективно по отношение на знания и учениците от всички етапи ще успеят да вземат целия тематичен материал.

Няма основание да отпада материал от матурите

Няма основание да отпада материал от матурите

Образователната система се справи, доволни от МОН

Матурите и националното външно оценяване ще бъдат в редовна форма, без редуциране на учебния материал. От МОН не са заявили дали да се вслушат в предложението на браншовата организация за преосмисляне трудността на изпитите, заради дистанционното обучение, пишат от синдиката.

Припомняме, образователният министър Красимир Вълчев обяви, че матурите няма да отпаднат и учителите се движат по график на заложените теми.

Крайно време е всички ученици да се върнат в училище и при поява на заразени ученици или персонал да се прилага диференциран подход, категорични са от синдиката.

Присъствено начало на следващата учебна година очаква Вълчев

Присъствено начало на следващата учебна година очаква Вълчев

Засега не се налага преструктуриране на материала

Те отчитат, че изминалата учебна година е била много трудна и невероятно предизвикателна. За съжаление учениците от 5 до 12 клас, които учиха предимно в ОРЕС, бяха жертва на ситуацията, като бяха лишени от възпитателната роля на социалните контакти с учители и ученици, бяха в плен на политически решения, а психологическите и физически вреди ще се поправят с месеци и години, категорични са от бранша.

Относно спекулациите за удължаване на учебната година, следва да се изясни, че в края на 2020 година, МОН даде възможност училищата по желание да се занимават с "проектни дейности", вместо да преподават учебния материал. Това решение не беше обсъдено със социалните партньори, следователно не беше най-добрата стратегия, пишат от синдиката.

303 училища, които избраха три седмици да не учат през миналата година, разбираемо ще бъдат с удължена учебна година, за да предадат целия учебен материал. За това на учениците от I до III клас се осигуряват три, а на останалите до VI клас - две учебни седмици, за преподаване на пропуснатия учебен материал, което се отнася за тези 303 училища.

Вълчев няма да отмени матурите за 4 и 10 клас
Обновена

Вълчев няма да отмени матурите за 4 и 10 клас

Това било все едно да се каже на учениците: "Учете по-малко"

Останалите, близо 80% от училищата, които са учили без прекъсване, трябва да приключат в срок. Бележниците могат да се раздадат с приключване на часовете по училищния учебен план или на следващия ден. Възможни са компесаторни дейности, за преодоляване на дефицити и допълнителни занимания по интереси, които не са задължителни, но могат да се организират по преценка на училището.

За учениците тези занимания и дейности, категорично не са задължителни и зависят от тяхното желание, желанието на техните родители, като се провеждат при възможна организация от образователната институция.

От синдаката уверяват, че ще следят стриктно и ще предприемат дисциплинарни производства към училищни директори и началници на Районните управления по образование (РУО), които се опитват да удължават учебното време. Учениците учиха упорито при по - трудни и специфични условия и не е добро педагогическо решение насилствено да им се отнема от ваканцията, се казва в становището.