Различна е ситуацията в различните градове - училищата с по една паралелка в по-голямата част от времето (на локдауна - б.р.) учеха, в това число и 5-12 клас. Това заяви министърът на образованието в оставка Красимир Вълчев. Той присъства днес на откриване на STEM център в Природо-математическата гимназия във Велико Търново.

Най-малко учеха присъствено учениците в най-големите градове, където областните, респективно - общинските кризисни щабове решиха по-ранно затваряне. Около 50% от учениците 5-12 клас бяха присъствено обучение през тази учебна година, каза Вълчев.

МОН предлага нов график за присъственото обучение

МОН предлага нов график за присъственото обучение

В училище да се обучават по пет випуска едновременно вместо досегашните три

До края на учебната година имаме предпоставки да увеличим този процент. От 10-ти само три класа няма да бъдат на присъствено обучение, 12-ти клас приключват в средата на месеца. Ще останат само 2 класа до края на месеца след 17-ти май, които няма да бъдат на присъствено обучение. Ако се подобри епидемичната обстановка, тези 2 класа могат да се върнат на присъствено обучение.

Вълчев очаква следващата учебна година да бъде присъствена за всички.

Присъствено начало на следващата учебна година очаква Вълчев

Присъствено начало на следващата учебна година очаква Вълчев

Засега не се налага преструктуриране на материала

Външното оценяване е в закона, вече няма и нормативна възможност да се отменя. Има предпоставки да се проведат матурите, както и миналата година. Учениците ще бъдат на отстояние, ще влизат от различни входове. Нямаме тематично изоставяне спрямо предходните години. През тази година учителите са дори по-напред с графика на темите.

Целта ни е Велико Търново да е един от центровете за развитие, допълни министър Вълчев.

Учителите искат отпадане на малките матури след 4 клас и задължителни камери при онлайн обучение

Учителите искат отпадане на малките матури след 4 клас и задължителни камери при онлайн обучение

Да не се намалява материалът за матурите в 7 и 12 клас, настояват от КТ "Подкрепа"