Учебният материал за националното външно оценяване в седми клас и матурите в 12 клас не трябва да бъде намаляван. Това заявяват в своя позиция от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" след анализ на мнението на учители и директори.

Аргументът е, че учебните теми ще бъдат взети и не е в интерес на учениците да се изключват едни или други части от изпитния конспект.

От синдиката посочват, че голяма част от учебните часове на двата випуска са били в режим на онлайн обучение, но това подходът е бил прилаган към цялата система, така че не са били толерирани едни или други ученици, паралелки или региони.

Електронното обучение в България се провежда на добро европейско ниво и образователната система се справи отлично в създалата се ситуация, категорични са от организацията.

По данни на Синдикат "Образование" 31% от училищата нямат свой собствен електронен облак и не ползват електронна образователна платформа, което безспорно влияе на качеството на дигиталния учебен процес. 1/3 от училищата и досега осъществяват образователна комуникация в режим на Shkolo, Zoom, Facebook,Viber, WhatsApp и др., което е проблем и трябва да се помогне на тези училища да преодолеят този дефицит. Това според организацията означава, че трябва да се регламентира преподаването през истинска образователна платформа, каквито засега са Офис365 на Microsoft и Google Workspace за образование.

Отпадане на малките матури за 4 клас и ваканция от 1 април иска КТ "Подкрепа"

Отпадане на малките матури за 4 клас и ваканция от 1 април иска КТ "Подкрепа"

Синдикатът предлага 10 дни допълнителен платен годишен отпуск за учителите, неработещи онлайн

На добрата онлайн комуникация между учители и ученици пречи и изпълнението на ЗПУО в частта за задължително установяване на видеовръзка.

В параграф 1, т. 29 от закона се казва: "Синхронно обучение от разстояние в електронна среда" е обучение от разстояние в електронна среда, при което обучаващият и обучаемите взаимодействат в реално време, едновременно, присъствено, чрез визуален контакт през електронна платформа.

Липсата на включена камера е не само нарушение на образователния закон, за което засега липсват санкции, но и пречи на социалната комуникация, което вреди на електронния учебен процес, смятат от синдиката.

По данни на регионалните структури на организацията в прогимназия и гимназия малко над 20% включват камери при виртуалния учебен час. По тази причина е необходимо в училищните правилници да се вмени на учениците задължение за включени камери като предпоставка за присъствие.

Ваня Кастрева не вижда основание за намаляване на материала за матурите

Ваня Кастрева не вижда основание за намаляване на материала за матурите

Не се обмисля и промяна на датата на зрелостните изпити

Около 10% са учениците, които са дигитално изключени от учебния процес. Причина за това са липсите на устройства и достъп до интернет. Според синдиката за това би трябвало да се погрижат родителите и държавата с нейните социални инструменти. Процентът на дигитално изключени ученици обаче бил равен на процента на учениците, които не са обхванати в редовния учебен процес.

Синдикат "Образование" посочва, че мнението на десетки хиляди учители е, че НВО след 4 клас трябва да бъде отменено. Учителите обаче категорично не искат отмяна на матура и НВО в 7 клас, а само този изпит след начален етап.

В позицията се посочва, че обучението в начален курс е една от политиките, които трябва да бъдат променени от комисията по образование в парламента.

Омбудсманът поиска от МОН да редуцира материала в матурите за VII и XII клас

Омбудсманът поиска от МОН да редуцира материала в матурите за VII и XII клас

И отново настоя за отмяната им за IV и X клас