Няма основание за намаляване на учебния материал за матурите. Това заяви пред Нова телевизия началникът на Регионално управление на образованието за София-град Ваня Кастрева.

Тя посочи, че е възможно след подаване на заявление детето да остане на онлайн обучение. За целта обаче трябва родителите да осигурят техническа възможност това да се случи. Само в София тези случаи са над 1000.

По нейни думи дванадесетокласниците нямат основание да искат редуциране на учебния материал, защото отдавна знаят за зрелостните изпити. Въпрос на организация и мотивация било те да се подготвят за тях.

Според Кастрева дискусията за намаляване на учебния материал е демотивираща. Тя е на мнение, че вече е късно тепърва да се казва от материала кое отпада, тъй като ще е нечестно спрямо учениците.

От 12 април въртележката на учениците се връща

От 12 април въртележката на учениците се връща

Надеждата за всички в клас е в следващата учебна година

Не е поставен и въпросът за промяна на датата за матурите. Предвижда се те да се проведат по график при добра епидемична ситуация.

Според Кастрева ефективността на онлайн обучението зависи от домашната среда, но категорично не значи неучене. Тя подчерта, че е отговорност на учителите да бъдат във връзка с родителите, за да се намалят дефицитите.

По нейни думи, щом могат учениците да се обучават присъствено, е добре паралелно да се обучават и в образователните центрове.

Омбудсманът поиска от МОН да редуцира материала в матурите за VII и XII клас

Омбудсманът поиска от МОН да редуцира материала в матурите за VII и XII клас

И отново настоя за отмяната им за IV и X клас