От понеделник, 12 април, учениците от 1 до 4 клас се връщат в училище, както и три класа на учениците от 5 до 12 клас, като се започва със 7,8,10 клас. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев по време на редовния брифинг на НОЩ.

Разумно е да се върнат до 40% от учениците при режима от 22 март.

От 26 април се връщат 5, 9, 12 клас, ако ситуацията позволява. "12 клас е важно да се върнат, тъй като приключват средата на май месец", обясни министърът. На 17 май се връщат 6 и 11 клас. За 12 седмици - 6 редувания, 7 и 12 клас са приоритизирани. Във всички училища се възстановяват практическите занятия. По отношение на езиковите центрове все още не е ясно - здравният министър Костадин Ангелов каза, че се водят разговори.

Възстановяват се индивидуалните изпити, практическите занятия. Ще се върнат и децата със специални образователни способности.

Родители към Борисов: Пуснете децата, само 0.1% от учениците са били с положителен PCR

Родители към Борисов: Пуснете децата, само 0.1% от учениците са били с положителен PCR

България е единствената държава в ЕС, която затваря децата

Относно ситуацията в системата на образованието Вълчев коментира, че близо два пъти по-малко са болните и заразени учители ученици, като най-ясно се вижда от учителите. Това се дължи на ваксинацията и частичния присъствен процес, каза той. Ваксинираните учители са 4 пъти по-малко от заболелите. Няма починали учители, които да са ваксинирали и такива, които да са стигнали до хоспитализация. "Вижда се шансът да се възстанови присъственият учебен процес в края на тази година и следващата учебна година", добави Красимир Вълчев.

500 са учителите и персонал от системата, които в момента боледуват, много по-малко от ноември. Правят се допълнителни списъци за ваксиниране на учители, събира се и информация за неделните училища в чужбина. 26% са ваксинираните преподаватели.

Министър Красимир Вълче коментира и искането на омбудсмана за отпадане на Национално външно оценяване след 4 и 10 клас: "Изпитите са част от процеса, те мотивират, карат учениците да учат, образователният популизъм" накрая може да отменим външно, вътрешно оценяване, отсъствия и накрая самото образование".

Обмислят два варианта за връщане на учениците в клас

Обмислят два варианта за връщане на учениците в клас

И при двата се предвижда присъствено да се върнат децата от 1 до 4 клас