Родителите на ученици отново изпратиха призив и писмо до премиера Бойко Борисов, здравния министър Костадин Ангелов и образователния министър Красимир Вълчев с искане учениците от горните класове да се върнат за постоянно в клас, тъй като повече от година са почти през цялото време на дистанционно обучение заради пандемията от коронавирус.

Припомняме, вчера бе съобщено, че от МО и МЗ обмислят два варианта за връщане на учениците в клас. А по време на изборния ден, здравният министър заяви, че не очаква пик на коронавирус.

Въпреки това от Неформална група "Родители на деца в прогимназиален и гимназиален етап на образование", БАНО и Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система се обръщат към властта:

"Обръщаме се към Вас с настояване да преосмислите политиката си и прилагането на мерки спрямо децата в училищна, градинска и яслена възраст, както и към школите и центровете за формално и неформално образование. През текущата учебна година 2020/2021 голяма част от учениците имат едва по 8-9-10 седмици присъствено обучение спрямо 18-16 седмици дистанционно обучение в електронна среда от разстояние (ОЕСР). Децата ни са затворени по домовете си в продължение на месеци. Към спирането им от присъствено обучение се прибягва като първа, а често и единствена мярка за справяне с ръста на заболеваемост в страната."

Преминаването на онлайн обучение да бъде крайна мярка искат родители

Преминаването на онлайн обучение да бъде крайна мярка искат родители

Писмото им е до Борисов, Ангелов, Вълчев и Кунчев

Представена е и подробна таблица за дните, прекарани в дистанционно обучение на учениците от 1 до 12 клас.

обобщено присъствено/дистанционно:

1-4 клас 21/5 седмици

5 клас 13/13 седмици

6 клас 10/16 седмици

7 клас 11/15 седмици

8, 10, 11 клас 9/17 седмици

9 клас 8/18 седмици

12 клас 10/16 седмици

"Целенасочено се насажда страх сред населението през всички медийни канали чрез твърдението, че децата са основен източник на разпространение на коронавируса", твърдят родителите.

Хората с COVID вместо в болницата се лекували във вкъщи

Хората с COVID вместо в болницата се лекували във вкъщи

В момента деца с коронавирус не се лекуват в болницата

Те дават за пример, че България е единствената държава в ЕС, която затваря децата като първа мярка за борба с COVID-19.

"В допълнение на това често отношението към учениците в прогимназиален и гимназиален етап е дискриминационно. На база на презумпцията, че те нямат нужда от възрастен човек, който да ги обгрижва през деня, те бяха оставени в къщите си между от 8 до 13 седмици повече (2-3 месеца в зависимост от конкретния клас) спрямо учениците от 1 до 4 клас. Да не забравяме, че същите тези деца вече прекараха 2-3 месеца по домовете си през втори срок на учебната 2019/2020 година", е мнението на оргадизациите.

Те смятат, че "това дългосрочно лишаване на децата от общуване присъствено с връстници и учители, движение, спорт в нормална среда води до своите отрицателни последствия, голяма част от които остават скрити за външния свят".

Станислава Чуринскиене: В България се увеличава броят на децата с аутизъм

Станислава Чуринскиене: В България се увеличава броят на децата с аутизъм

За тях пандемията беше унищожителна

Родителите посочват, че децата се демотивират, губят желание за учене, движение, развитие, стават инертни, апатични, концентрацията им е силно понижена. При някои деца се отключват меланхолия и депресия. Учениците са по цял ден пред монитора. През времето, през което не се обучават, те подготвят домашни или учат пред същите тези екрани. Месеците в седнало положение от сутрин до вечер пред мониторите водят и до разстройства на зрението, проблеми с опорно-двигателния апарат, нервно-психични разстройства при подрастващите.

Извадена е и статистика: Към 30.03.2021 г. общият брой на положителните тестове при деца на възраст от 0 до 19 години е 11 940 с натрупване до момента.

От тях за последните 14 дни са 1 709 (11 940 - 10 231), тъй като приемаме, че тези дали положителен резултат преди 16.03.2021г., вече са преминали срока от 14-дневна карантина и са здрави. На база на изчисленията по-горе, че 70% от тези деца посещават градина или училище, това означава 1196 деца с положителни тестове на възраст между 0 и 19 години, посещаващи градина или училище. Това е по едно дете на 2-3 училища или едно дете на 4-6 детски градини и ясли.

"Считаме за напълно неоснователно 925 000 деца, посещаващи училище и детска градина/ясла, да бъдат държани затворени заради 1196 деца (около 0,1%)", категорични са родителите.

В допълнение те казват, че данните за разпространението на COVID-19 недвусмислено показват, че "училищата допринасят за малка част от всички случаи на заразени с Covid-19 във всяка държава членка на ЕС", според проучване на Европейския център за контрол на болестите за ролята на децата и училищата.

Според същия източник по време на пандемията от COVID-19 не са наблюдавани значителни училищни огнища. Не са открити доказателства, които да сочат, че децата или образователните среди са основните двигатели на разпространението на SARS-CoV2. Педагогическият персонал и възрастните в училищата не са изложени на по-висок риск от всяка друга професия.

Извършеният от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ЕЦПКЗ) преглед на равнищата на заразяване и състоянието на училищата в 32 европейски държави установява, че отварянето на училищата и контактите в училище не се свързва със значително нарастване на разпространението в общността". Позицията на ЕЦПКЗ гласи, че: "Децата не са значим фактор за разпространението на пандемията. Те се заразяват най-вече от възрастните".

"Разбираме сериозността на ситуацията, в която се намираме, и подкрепяме усилията за опазване здравето и живота на нашите учители, децата ни и на всички граждани на Република България. Но не може цената да бъде платена от децата ни. Настояваме преминаването към дистанционно ОЕСР и затварянето на градини, ясли и центрове за формално и неформално образование и работа с деца да бъдат крайна мярка, към която да се прибягва, след като са предприети всички други възможни мерки, предполагащи масово събиране на хора - като затваряне на казина, търговски центрове, нехранителни магазини, заведения за хранене, спортни зали и т.н., както и ускоряване на ваксинацията на всички желаещи", коментират организациите.

Те настояват - при първи данни за спад заболеваемостта всички ученици (1-12 клас) да бъдат връщани присъствено и да бъдат отваряни градини, школи, центрове за формално и неформално образование, преди разхлабването на всякакви други мерки. В случаите, в които се налага временно преминаване към редуване по график, то да бъде 2/2 седмици и да включва всички класове, за да не бъде тежестта от ОЕСР стоварвана върху определени класове (8-12 най-често).