Темата за местенето на ученици от гимназия в гимназия, която често буди съмнения, отново се повдига в родителските групи. News.bg проучи как се случва това във всички фази на образованието - 1 до 4 клас, прогимназиален и гимназиален етап.

Над 100 премествания на ученици годишно от гимназия в гимназия минават през РУО-София, обясни директорът Ваня Кастрева. По думите й, бройката е само за случаите, когато в гимназията не е имало свободно място. Във втория вариант - при свободно място - родителят подава молба до директора и може да премести ученика.

Изискванията са приети 2019 г. Дотогава преместването над държавния план прием можеше да се случи при смяна на местоживеенето, по здравни или социални причини - сега вече няма такава опция за гимназията - може да бъде преместен само и единствено ако ученикът има бал същият или по-висок от последния приет ученик.

Тук се отварят две опции - родителят пише до директора, което не стига до ръководните органи - РУО и МОН. Във втория - когато няма свободно място - решението се взема от министъра, в този случай родителят пише до училището, директорът пише до РУО, те до министъра, сформира се специална комисия. Изискването е ученикът да е равнопоставен на другите ученици, но има деца, които се връщат от чужбина и няма как да имат оценки от НВО, в тези случаи правомощията са отново на министъра, поясни Кастрева. Много непредвидимо и много различно се връщат ученици от чужбина - обикновено в летния период, но този процес, и съответно този брой деца, трудно се планира и се прогнозира, каза още Кастрева.

Съгласно Наредба 10 ученик не може да бъде преместен в друго училище преди приключването на първия учебен срок или 30 дни преди приключване на учебната година заради срочните оценки, не може да се сменя професия, за целта са нужни аргументи и документи. Във всички случаи преместването на учениците от клас в клас и от училище в училище винаги е по желание на родителите.

Най-често исканията затова са свързани със смяна на местоживеенето - от 1 до 7 клас.

Особени случаи са исканията за премествания от страна на други родители на ученик с недобро поведение. По думите на Ваня Кастрева тези случаи вече в София почти ги няма, тъй като преместването се смята за последна санкция. Последните години се работи с децата, тъй като мярката за преместване се оказала недобра. Преместване в друго училище е последна степен - първата е забележка, втората - предупреждение. От 1 до 4 клас не се налага санкцията преместване в друго училище.

Процедурата става с решение на Педагогическия съвет и накрая началникът издава заповед за нарушаване на правилата - задълженията на учениците са регламентирани в закона и в някои от наредбите и от училищния правилник и се изисква съответна процедура, преди това обаче училището трябва да е предприело всички мерки, за да има корекции в поведението, да е минал ученикът през социално подпомагане, да е проведена среща с родителите. Идеята е да се работи повече с учениците, уточни Кастрева.

Софийската математическа остава начело на столичните училища

Софийската математическа остава начело на столичните училища

483,5 точки от максимум 500 са нужни на седмокласниците за прием там