Софийската математическа гимназия за поредна година е училището с най-висок минимален бал за кандидатстване след VII клас в столицата. Това показва първото класиране за държавния план-прием в гимназиите, публикувано днес.

За влизане в това учебно заведение са необходими 483,5 точки от максимум 500.

От СМГ са и петимата кандидат-гимназисти от София с максимален бал, като те са пожелали да останат да учат в същото училище.

И тази година най-желаните паралелки след VII клас в София са с профил "Чужди езици" - английски и испански. Най-много ученици са поискали да учат в Първа английска езикова гимназия - 2163. На второ място пък е 22. Средно езиково училище "Г.С. Раковски", което през 2020 г. оглавяваше класацията. Следват 164. Гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес" и 32. Средно училище с изучаване на чужди езици "Св. Климент Охридски".

Софийската математическа пак начело на столичните училища

Софийската математическа пак начело на столичните училища

Над 1000 са некласираните ученици след седми клас

Най-предпочитаните професионални училища са Националната търговско-банкова гимназия със специалност "Електронна търговия" с изучаване на английски език и Националната финансово-стопанска гимназия със специалност "Икономика и мениджмънт" с изучаване на английски език - те са посочени от 1286 ученици. През миналата година Националната търговско-банкова гимназия отново беше водеща, но със специалност "Банково дело" с изучаване на английски език.

На следващо място в предпочитанията на седмокласниците е 51. СУ "Елисавета Багряна" - специалност "Компютърна графика" с изучаване на английски език. След него е Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов" със специалност "Системно програмиране" с изучаване на английски език.

Първите девет училища в София с най-висок минимален бал са същите, както през 2020 г. Списъка води СМГ "П. Хилендарски", но тази година 51. СУ "Елисавета Багряна" измества 31. СУЧЕМ "Иван Вазов" и заема десетото място.

Повече от 111 000 ученици от VII и X клас се явяват на НВО

Повече от 111 000 ученици от VII и X клас се явяват на НВО

Изпитът по български език и литература е на 16 юни

Общо 11 041 ученици от София са участвали в националното външно оценяване след 7 клас по български език и литература, докато по математика те са 10 995. Подалите заявление за класиране са 10 484. От тях 1088 не са класирани, защото балът им не е достатъчен за паралелките, които са пожелали. Те ще участват автоматично във второто класиране. Свободните места след първото класиране в София са 1098.

В държавния план-прием след завършено основно образование в столичните училища са обявени 409 паралелки. От тях 225 са профилираните, а 184 - професионалните.

Седмокласниците могат да проверят къде са приети, като въведат входящ номер и код за достъп на интернет адрес: https://priem.mon.bg.

Приетите на първо класиране ученици могат да се запишат от 14 до 16 юли включително. В същия срок могат да подадат заявление за участие във втори етап на класиране тези, които не са доволни от първи етап. Това става в училището, в което вече са класирани.

Списъците с приетите на второ класиране ще бъдат обявени на 20 юли.