Просветният министър в служебното правителство проф. Николай Милошев ще разговаря с ректорите на университетите да не вдигат таксите за обучение през следващата учебна година.
„Ще разбера техните причини за исканите увеличения, затова докъде биха могли да отстъпят. Много ми се иска, ако можем тази година да оставим положението от миналата, разбира се, трябва с тях да се консултирам дали това е възможно", заяви Милошев, който смята до края на тази седмица да се срещне с управителите на ВУЗ-овете.

Според образователния министър всички проекти от последната сесия на Фонд „Научни изследвания" трябва да минат на повторна проверка и, ако и там са класирани, да продължат с изпълнението си.
„Тези, които не са класирани при първото оценяване, при второто оценяване се окажат класирани, за тях министерството се наема да намери средства, за да бъдат те успешни. Тези, които отпаднат при второто класиране, ще търсим начин да възстановим средствата като съм готов да стигнем и до състояние да предадем на съдебните органи документацията", категоричен бе той.

Проф. Милошев държи и на прецизното протичане на матурите, тъй като миналата година неволно станал свидетел на проблема в Перник.
Припомняме, станалото там земетресение попречи на спокойното провеждане на зрелостните изпити. „Някои от тях (зрелостниците, б.р.) напуснаха сградата и бяха чисто по технически причини дисквалифицирани. Това до някаква степен мина през сърцето ми, защото си представих, ако моето дете беше там, как щях да се чувствам. Не искам такова нещо да се повтаря никъде", категоричен бе просветният министър, цитиран от БНР.