В бедствено положение е основното училище във врачанското село Бели Извор. От Инспекцията за контрол и опазване на общественото здраве издадоха заповед вторият етаж на сградата да бъде затворен, защото покривът тече и таваните всеки момент може да рухнат върху главите на децата.

Вратите на стаите са без брави и се разпадат. Мишки са изгризали половината от Менделеевата таблица. От десетилетия не са купувани нови чинове, столовете са счупени и недостигат за всички деца.


Седмокласничката Моника разказва, че седи на пластмасов стол, който си донесла от къщи, защото в началото на годината се наложило да стои права.
Училище "Свети Свети Кирил и Методий" е построено преди 60 години и оттогава основен ремонт на покрива не е правен. Мазилката по таваните е надвиснала застрашително, а когато навън вали, в класните стаи редят кофи и легени.


Просто си тече покрива, тече. Капеше, но тук-там започна да тече, каза Юри Петров, директор на училището в Бели Извор.
Училището няма пари дори да подмени счупените стъкла. По прозорците са закачени вестници и найлони.
Прозорците ние сме си ги затиснали с вестници, защото ни духа и е студено, казва Румен от 8 клас.


След тревожните сигнали от учители и родители в ролята на Дядо Коледа влезе ръководството на циментовия завод в село Бели Извор, коментира БНТ. Оттам обещаха да финансират аварийния ремонт на покрива, а през следващите две години селското училище да заприлича на европейско.