Десетина  млади учени организираха шествие в центъра на столицата в навечерието на празника на Св. Св Кирил и Методий 24 май.

Шествието премина от градинката при Народното събрание до президентството, както в знак на  почит към деня на българската просвета и култура, така и в знак на протест срещу лошата държавна политика в сферата на образованието.

Учените бяха категорични, че трябва да се повиши процентът от брутния вътрешен продукт, който се  заделя за образование у нас, и подчертаха че това трябва да е сред първите приоритети на бъдещия просветен министър.

Младите специалисти представиха пред журналисти графики от Евростат, сочещи че инвестирането в знания се оказва печеливше за всички европейски държави.
Нека да вземем един готов и утвърден чужд модел и да не го побългаряваме, призоваха учените.

Те прогнозираха, че с тази политика към образованието скоро работната ни ръка ще стане още по-евтина и негодна, което ще отблъсне  сериозните инвеститори и ще доведе до дългосрочен   срив в икономиката ни.

Като основен проблем в системата младите експерти посочиха въвеждането на делегираните бюджети,  което според тях е израз на управленска  безотговорност.

Спънки има и във връзката между бизнеса и  студентите, тъй като във висшите училища всяка  година се предлагат хиляди места в специалности, за които сред работодателите у нас няма търсене.

Учените изразиха надеждата си, че бъдещото  правителство, независимо от кого е съставено, ще обърне сериозно внимание на образователния  сектор и ще се заеме с реформи.