Стотици млади учени и служители на БАН излязоха на протест под наслов „2011 г. - Бюджетът на невежеството".

Протестиращите се събраха пред паметника на „Св. Климент Охридски" между Софийския университет и парламента, след което минаха покрай сградите на БАН, Народното събрание, Министерски съвет и приключиха протеста си пред МОНМ.

Протестиращите „си вързаха ръцете" с дълго въже, за да покажат, че сегашната политика пречи на учените да се развиват и като цяло да вършат работата си.
С плакати протестиращите заявиха, че „разрухата на БАН е национално предателство".

Протестиращите настояха, че вместо предизборните обещания „науката да стане приоритет" в управлението на страната и да получи 1% от БВП, според бюджета за следващата година, тя ще вземе 0.2%.

СУ излиза на протест
           още...

Общо за наука и образование се отделят само 3.3% от БВП, което поставя страната ни на едно ниво с най-изостаналите държави от Азия, Африка и Латинска Америка, подчертаха на протеста си учените.

Цитат от протеста: Учен - 270 лв., боклукчия - 660 лв. Кое цените повече?

 

По думите на Любомир Аврамов от Гражданско сдружение „За защита на науката и образованието" в случая не става въпрос за парите, които ще бъдат отделени за наука, а за техния дял в бюджета. Според него малкият процент пари за наука показва целенасочена политика за унищожаване на сектора.

Според Христо Лавчиев от КОГИТО за наука трябва да се отделя най-малко 1%, а за образование между 5 и 7% от БВП.

Той нарече финансист №1 „експериментатор". По думите на Лавчиев политиката в обществения сектор е дясна, а в икономиката - лява, което е най-лошата възможна комбинация.
Дянков нарича учените „феодални старци" и икономистите „малоумници", за да не го критикуват", допълни ученият.

На други плакати пишеше: „Учен - 270 лв., боклукчия - 660 лв. Кое цените повече", „Доцент Сергей Игнатов - учен с 1 публикация и 0 цитата".
С други плакати учените призова премиерът Борисов да изпълни обещанията си, а министрите Дянков и Игнатов да бъдат сменени, ако не успеят да решат проблемите в науката.

Учените призоваха да се реши проблемът с хабилитирането на научните кадри. Според протестиращите в момента няма легални процедури по хабилитация и съответно няма законни дипломи.

Протестиращите млади учени внесоха исканията си в Народното събрание.Те бяха основно в две направления - отпускане на необходимите пари, за да могат БАН и СУ да приключат календарната година спокойно и връщане на дела на науката от актуалния бюджет (4,2% от БВП). Протестиращите не бяха приети лично в НС и оставиха копие от исканията си и в приемната на Министерски съвет.

Следващият протест ще се проведе на 1 ноември, като се очаква този път да се присъединят и представители на учителското съсловие.