Министерството на просветата намери парцел за строежа на нова сграда на 7-мо РУ на МВР в столицата - отговарящо и за Студентски град.

След среща с Националното представителство на студентските съвети министърът на образованието и науката Даниел Вълчев и главният секретар на МОН Димитър Танев съобщиха, че могат да предоставят на МВР 3 декара терен, намиращ се между 24-ти и 36-ти блок в Студентски град.

От МОН поеха ангажимента и да подсигурят камери за видеонаблюдение във всички 126 общежития в страната.

По предварителни изчисления за целта ще бъдат необходими близо 1 300 000 лв., които министерството е готово да осигури.

Студентите обаче трябва да заявят по какъв начин и къде биха искали да бъдат поставени камерите в студентските блокове, уточни министър Вълчев.

На първата си среща за тази година НПСС и министърът на образованието са обсъдили и проблема за въвеждането и ефективното прилагане на новата наредба за студентските блокове и общежития.

От МОН има изработена електронна система за проследяване на заетите и незаетите места в студентските блокове. Целта на системата е да намали броя на нелегално живущите в общежитията.

Според новата наредба всеки студентски блок трябва да има домови съвет, управляван от студенти, който да извършва контрола на всичко, случващо се на територията на сградата.