МОНМинистерството на образованието и науката започва да договаря с издателствата условията за печата и разпространението на учебниците за първи клас за предстоящата учебна година. Поканени се представители на издателствата, за чиито учебници са получени поне 5 000 заявки от училища в цялата страна.

По математика са заявени 3 учебника, по български език и литература – 4, по роден край – 6, по изобразително изкуство – 4 и по домашен бит и техника – 4.

Договарянето продължава до 23 август. От образователното министерство съобщават, че в понеделник, 25 август, ще съобщят за какви цени на учебниците е постигнато споразумение с издателствата. Учебниците за първи клас, за подготвителния клас и за специалните училища се плащат от държавния бюджет.

Не съществува опасност второкласниците да започнат учебната година без учебници, заяви пред БНР Надежда Тодорова, старши експерт в МОН и секретар в Съвета за учебници и учебни помагала.

Във връзка със задължителния от тази учебна година подготвителен клас, тя обясни, че в него също ще се работи с учебници и учебни помагала, които ще бъдат одобрени от МОН. До края на седмицата министърът на образованието ще издаде заповед за одобрените учебници, заяви тя.