Министерство на образованието и учителските синдикати са започнали проучване на нагласите на директорите на училищата в страната по идеята, лансирана от образователния министър Николай Денков, учебната година в България да започва по-рано - вместо на 15 - на 1 септември.

"Предложението на Министерство на образованието е само на етап проучване, а в бъдеще и на обсъждане по време на отрасловите съвети със социалните партньори - Синдикат на българските учители и организациите на работодателите в българското образование. След тези обсъждания идеята ще се разисква и с родителските организации, а след това предложението официално ще бъде публикувано на страницата на МОН за обществено обсъждане. Предстои да бъде обсъдено и на отраслов съвет, обясниха от пресцентъра за news.bg.

В институциите и организациите в сферата на образованието обаче са скептични това предложение да се осъществи от тази учебна година, тъй като след пандемията от коронавирус в образователната сфера има по-належащи проблеми за обсъждане.

Обмислят по-кратка ваканция за учениците

Обмислят по-кратка ваканция за учениците

Обмисля се децата да започват със седмица по-рано

Диян Стаматов, директор на 119-о училище в София и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета, обаче обясни, че вече е започнало обсъждане по темата, като е изпратил въпроса към 50 директори на училища в цялата страна, вече разполага и с отговорите им. По думите му "нагласите са абсолютно диаметрални", колкото са тези, които искат учебната година да започне на 1 септември, толкова са и тези, които отхвърлят това. Идеята е в началото на своето обсъждане на всички нива, както в образователната система, така и в обществото.

Диаметрално противоположни са позициите на директорските ръководства. Всички директори обаче смятат, че ако началото на учебната година се промени, трябва да е много свързано с целия график на учебния процес, да има осъвременена редакция на учебното време в рамките на двата срока, график на изпитите, разискване на ваканции, да е добре обвързано с известна автономия на училищата особено когато става въпрос за януари и февруари", каза Стаматов. Това означава, че за първи път се повдига и темата за гъвкава ваканция в училищата в страната и тя да не е еднаква за всички, съобразно метеорологичните условия, в които се намира учебното заведение. Родителските организации трябва ясно да са чути, те не са на едно мнение, и там мненията са полярни - една част от родителите не възразяват, други искат да се запази традицията, уточни още Диян Стаматов.

Личното му мнение обаче е, че тази идея може да се случи най-рано с началото на следващата година. Всички позиции на директори Стаматов ще внесе в МОН, по думите му вероятно такива се правят и на други места, но най-добрият начин е анкета.

Отраслов съвет в МОН решава колко дълга ще е междусрочната ваканция

Отраслов съвет в МОН решава колко дълга ще е междусрочната ваканция

Причините - високият брой карантинирани учители и ученици