Министерският съвет прие план за действие с 14 мерки за по-добро управление на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Планът е изготвен по повод констатациите в предварителния одитен доклад на Европейската комисия за Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (ОП НОИР).

Целта на мерките, заложени в плана, е да се направят корекции съобразно забележките и коментарите на ЕК. Най-критичните от тях са свързани с искането да бъдат разделени функциите между управляващия орган на Оперативната програма и МОН като конкретен бенефициент по проекти, финансирани от програмата.

Планът предвижда точно това - промяна на вътрешните правила и процедури в МОН, така че да бъде гарантирано ясно разделение на функциите между Управляващия орган на оперативната програма и МОН като конкретен бенефициент. Това трябва да стане още през май 2017 г.

Планът за действие би трябвало да доведе до размразяване на плащанията по оперативната програма, след като през февруари Европейската комисия изпрати до българските власти предупредително писмо за замразяване на междинните плащания.

Образователният министър очаква оставки заради спряната програма

Образователният министър очаква оставки заради спряната програма

Спират "Наука и образование за интелигентен растеж"

Припомняме, на 10 февруари България получи писмо от Европейската комисия за замразени плащания по ОП "Наука за интелигентен растеж". 

Проблемите, открити от ЕК, бяха определени като два вида - единият е свързан със структурирането на управляващия орган и разделението на функциите на този, който осигурява парите. Вторият вид - свързани с проведени конкурсни сесии в предишния период.

Брюксел още не е спрял европарите за наука

Брюксел още не е спрял европарите за наука

Правен е одит, а докладът може да бъде променен

Според плана за по-добро управление на ОП НОИР до месец юли 2017 г. трябва да бъде направен и анализ на изпълнението на действащите проекти в МОН, представящ целесъобразността на планираните дейности и разходи. Анализът трябва да предвижда и възможните варианти за изпълнението на тези дейности.

Предвидена е и промяна в устройствения правилник на МОН, с която за всички дирекции, с изключение на "Структурни фондове и международни образователни програми", се добавят функции, свързани с кандидатстване, изпълнение, управление и отчитане на проекти, финансирани от европейските структурни фондове. Ще бъдат оптимизирани и екипите за управление на проектите, като крайният срок за това е юли.

Планът предвижда и анализ на процедурите за избор на външни експерти, които участват в екипите за управление на проектите и в основните дейности по тях. При необходимост ще бъде наложена финансова корекция.

До края на юли ще бъдат разработени и указания на Управляващия орган за отделните бенефициенти във връзка с изискванията за сформиране на екипи, отчитане на разходите и други дейности. Ще бъде увеличен броят на служителите в Управляващия орган, които следят за нередности и измами. За тях се организират и специализирани обучения.