Матурата по Български език и литература (БЕЛ) и през 2019 г. ще бъде същата.
Това отговориха от Министерството на образованието и науката след въпрос от националния омбудсман Мая Манолова, информираха от пресофиса на обществения защитник.

Манолова бе изпратила запитване-препоръка към министъра на образованието и науката Красимир Вълчев по повод готвените промени за провеждане на изпитите за националното външно оценяване /НВО/ по български език и литература /БЕЛ/ след завършване на VII клас.

Омбудсманът се обосновава с десетки жалби от разтревожени родители на бъдещи седмокласници и шестокласници. Родителите на бъдещи седмокласници категорично се обявили срещу намерението на МОН матурата по БЕЛ след VII клас за учебната 2018 г./2019 г. да включва материала от обучението в V, VI и VII клас.

110 хиляди ученици на изпитите след 7-и и 12-и клас

110 хиляди ученици на изпитите след 7-и и 12-и клас

МОН публикува отговорите на изпитите

На 6 юни 2018 г. от МОН съобщиха, че се обсъжда коренна промяна в съдържанието на изпита. Той вече ще включва не само съдържанието от задължителната подготовка в VII клас, а и това от шести и пети.

Родителите на седмокласници и шестокласници протестират, тъй като техните деца, набор 2005 г. и набор 2006 г., са заварено положение и се оказват неподготвени за новите промени. "Основен принцип в правото е даден закон, ако засяга неблагоприятно лица, то той да важи занапред, а не за заварени случаи. Нашите деца вече преминаха през материала за пети и шести клас, без реално да имат представа, че ще полагат изпит върху него", писали родителите.

Според тях, ако въобще има необходимост от промени във формата на матурата, то те да се отнасят за бъдещите петокласници - набор 2007 г.

До месец пускат електронните учебници до 7-ми клас, увери Вълчев

До месец пускат електронните учебници до 7-ми клас, увери Вълчев

По съдържание електронните учебници са същите като книжните

Образователният министър Красимир Вълчев в писмо увери омбудсмана, че експертите в министерството са се съобразили с обществените нагласи и с интересите на учениците. От МОН ще предложат в националното външно оценяване по БЕЛ през учебната 2018/2019 година да бъде включено учебно съдържание от компонент литература само за VII клас.

В писмото си Манолова била препоръчала "отсрочката" да важи и за бъдещите шестокласници, а нововъведенията да влязат в сила за децата, които през новата учебна година ще бъдат в пети клас, за да имат време да се подготвят.