Грипна ваканция в училищата на този етап не се налага, тъй като няма заболяваемост над 30%. При минаване на такава бройка от заболели ученици, се очаква РЗИ да подаде сигнали в Министерство на образованието, а от там да издават заповед за ваканция по места.

МОН не смятат да се оповават на опита на онлайн обучението от времето на пандемията от коронавирус, целта е да има максимално присъствено обучение. Това обяви министърът на образованието Сашо Пенов. Заместичната му Мария Гайдарова уточни, че затварянето на училища заради грип няма да е на общинско ниво, а по места според заболяваемостта.

Пенов смята, че междусрочната ваканция от 1-5 февруари е достатъчна за учениците.

Грипът тепърва ще настъпва, но заразените и сега не са малко

Грипът тепърва ще настъпва, но заразените и сега не са малко

Пикът се очаква в края на този или в началото на следващия месец, каза директорът на НЦЗПБ Ива Христова

Директори на училища запонаха вече да подготвят почвата за евентуална грипна ваканция след настъпването на инфекциите. Според Диян Стаматов правилният вариант при повишена грипна заболеваемост на деца и ученици е обявяване на грипна ваканция на регионален принцип и при достигане на 30% отстъстващи.

On line обучение не е вариант при висока заболеваемост на учители и ученици при отсъствието им за лечение, а преминаването към такова в този момент само би го дискредитирало още повече, а и форматът on line е уместен при продължително прекъсване на учебния процес, при продължителни ниски температури, при много сняг.