382 български неделни училища на различни континенти отварят врати за новата учебна година. Това съобщи пред БНР Наталия Михалевска, директор на Дирекция "Образование на българите в чужбина и училищна мрежа" в Министерството на образованието и науката.

По нейни данни училищата ни в чужбина обхващат близо 40 000 деца, а в тях преподават около 4 000 учители по български език, история, география и фолклор.

Михалевска обясни, че учебната година започва различно на различните места по света. В САЩ тази година неделните училища ще работят дистанционно. Въпреки че приоритетно е присъственото обучение, неделните ни училища трябва да съобразят занятията си с указанията на местните власти и да бъдат гъвкави да превключват между различните форми на обучение.

Радев: По-високи заплати на учителите не гарантират качествено образование
Обновена

Радев: По-високи заплати на учителите не гарантират качествено образование

Устойчивата промяна на страната започвала с промяна в образователната политика

По думи на Михалевска, ако има български деца в държава, където няма неделни училища, те могат да се запишат за дистанционно обучение в училище от друга държава.

Тя посочи, че след 1 октомври, когато всички наши училища в чужбина ще са започнали учебния процес, ще стане ясно дали ще намалее броят на преподавателите заради смесения формат на обучение. Според нея този брой може и да нарасне, защото се допуска дистанционно обучение както по индивидуален план, така и в групи и паралелки. Михалевска увери, че това ще бъде финансово обезпечено с допълнителни средства.

Тя подчерта, че училищата ни в чужбина могат да разчитат на МОН както с електронни обучителни платформи и материали, така и организационно и финансово да бъдат подпомогнати.

Първи учебен ден

Първи учебен ден

Тази година ще бъде по-различен