Президентът Румен Радев присъства на откриването на учебната година в най-малката община у нас - Трекляно.

Той обясни, че мястото не е случайно и подчерта, че всички 19 населени места в общината са имали свое собствено училище. С течение на годините обаче е останало само това в Трекляно, където учат 30 деца в смесени паралелки.

"Когато едно училище се закрие, въпрос на време е и цялото населено място да се закрие. Затова държавата трябва да спре да се изтегля от малките общини", коментира държавният глава.

Според него инвестициите, които се правят - и в ремонти на сгради, и за по-големи заплати на учителите, колкото и да са необходими, не са достатъчни да гарантират качествено образование.

На 15 септември Борисов напомни за увеличението от 15% на учителските заплати

На 15 септември Борисов напомни за увеличението от 15% на учителските заплати

Заедно ще решаваме възникналите проблеми, пише Бойко Борисов във Фейсбук

Президентът изрази мнение, че устойчивата промяна на страната ще започне с промяна в образователната политика.

Той бе категоричен, че образованието трябва да се превърне в национален стратегически приоритет на всяко едно правителство, независимо кой печели изборите. Демократично и проспериращо общество се гради от образовани хора, изтъкна Радев.

Според него трябва да се помисли за иновативни форми на обучение и да се инвестират средства в нови кабинети по природни науки и физкултурни салони.

По думи на Радев само така българските деца ще придобият знания и умения, които да бъдат адекватни на съвременните икономически изисквания, за да може страната ни да се конкурира с други държави. Децата са нашето бъдеще и ако ние не инвестираме в тях, за какво бъдеще говорим, категоричен бе той.

Президентът припомни, че училището в Трекляно за последно е посещавал Богдан Филов ( министър-председател на България в 57-ото и 58-ото правителство (1940 - 1943 г.) и регент на малолетния цар Симеон II ).

В ОУ "Св. Климент Охридски" държавният глава разгледа класните стаи както и кабинета по информатика, който е оборудван с компютри, дарени от Администрацията на президента. По инициатива и със съдействието на институцията училището получи и дарения, направени от 18 СУ "Уилям Гладстон", София, от Институт за български език "Акад. Андрейчин"- БАН, от издателство "Просвета" и други.

Няма указания за затваряне на училище, успокои министър Вълчев

Няма указания за затваряне на училище, успокои министър Вълчев

Избран е най-либералният модел за носене на маски