Заради увеличения брой заболели от COVID-19 от Министерството на образованието и науката препоръчват баловете на абитуриентите да бъдат отложени и да се проведат след края на извънредната епидемична обстановка, която е в сила до края на месеца, съобщи БНР.

От просветното министерство коментират за общественото радио, че провеждането на баловете става по решение на зрелостниците и училищата и че МОН няма правомощия да ги разрешава, тъй като се провеждат извън учебното време и извън образователните институции.

Предвид епидемиологичната обстановка обаче от ведомството излизат с препоръка баловете да бъдат отложени поне до края на месеца.

Отварянето на молове и ресторанти не предполага балове през май

Отварянето на молове и ресторанти не предполага балове през май

Според Вълчев те можели да се проведат и през юни, юли или август

За учениците е важно да отбележат завършването си, но най-важно е тяхното здраве. Разумно е да бъдем сдържани и да продължим да спазваме препоръките и предписанията, посочват от МОН.

По информация на БНР много от зрелостниците обаче са решили да проведат баловете си преди края на извънредната епидемична обстановка, освен ако това не им бъде забранено. Някои балове дори вече са се провели.