Министерство на образованието и науката отправи призив към директорите на училища в страната по две теми: едната - да не подписват консултантски договори за предоставяне на телекомуникационни услуги заради започналото изграждане и въвеждане на STEM-стаи в училищата и второ - да очакват проблеми към 16 декември с Информационната система.

Това стана ясно по време на обсъждания и въпроси към служебния министър на образованието Сашо Пенов в на ресорната парламентарна комисия.

В отговор на въпрос министърът потвърди, че има информация и сигнали от директори в МОН за натиск от мобилните оператори, като някои са подписали договори. В тази връзка се препоръчва - директорът да обсъди с Педагогическия съвет възможностите според желанието на учителския колектив за оборудването и да се избягват консултантски фирми.

Относно проблеми с Информационната система в образованието МОН е направило анкетно проучване сред 3200 директори, сред които преобладава становището, че системата е необходима и не е имало големи затруднения.

Министър Пенов призова при проблеми в конкретни училища - да се сигнализира, за да се провери на място дали това е "насаден страх от нов софтуерен продукт" и да се уточни какви са проблемите.

По сигнал на омбудсмана за високите сметки за ток на студенти, Сашо Пенов съобщи, че той се плаща на промишлени цени, поради което Министерство на енергетиката е включило в понятията "краен клиент" и Студентски общежития, но са нужни и законодателни промени.

По отношение на ремонта на общежитията стана ясно, че част от ректорите са поискали да предоставят своите общежития към дружество "Студентски столове и общежития", където средствата се увеличават.

С предимство ще се ремонтират общежития с концентрация на студенти, посочи той.