Във връзка с възникналия инцидент с освободена ученичка с церебрална парализа от Трето помощно училище „Едуард Сеген", град София, е издадена заповед на министъра на образованието и науката за извършване на проверка на място в училището от 03.12. 2014 г. до 10. 12. 2014 г. от експерти от МОН и от Регионалния инспекторат по образованието София - град . Това съобщават от просветното ведомство.

Предстои да бъде проверена организацията на цялостната дейност на училището, спазването на държавните образователни изисквания, осигуряването на безопасни условия и специална грижа за учениците,  процедурите за преместване на ученици и правилното водене на училищната документация.

Ще се проверят и анализират кадровото осигуряване на училището, както и възможностите за назначаване на специалисти за подкрепа на учениците със специални образователни потребности.

Припомняме, че на 12-годишно момиче, страдащо от детска церебрална парализа и аутизъм, беше издадено отпусно удостоверение, след като майка му изрази мнение в телевизионно интервю, че възпитаниците на помощните училища у нас не получават нужната им рехабилитация. Детето беше освободено, без майката да е подала молба за това. Директорката на учебното заведение на свой ред останала възмутена, че родителката "плюе" училището по медиите.