Три нови електронни регистъра пусна днес Министерството на образованието и науката. Това са регистрите на академичния състав на ВУЗ-овете у нас, на действащите и прекъсналите студенти и докторанти и на легализираните дипломи за завършена висша образователна степен в чужбина, съобщиха от ComputerWorld.

Регистърът на академичния състав на ВУЗ-овете съдържа информация кой преподавател в кои университети изнася лекции и колко академични часа има годишно. В момента в тази база има 16 970 записа за общо 15 398 преподаватели. Обхванати са всички трудови и граждански договори, включително и от частните университети.

Търсенето се прави по ЕГН или по име на университета. Първият вариант осигурява информация с кои ВУЗ има договор даденият преподавател, а втората схема на търсене дава списък на преподавателите и техния хорариум.

Този регистър няма да е публичен - ще се ползва служебно само от министерството, националната агенция за акредитации, ректорите и националния осигурителен институт. Очаква се той да помогне на НОИ в проследяването на трудовите и гражданските договори, като и да съдейства за откриване на измами. Така например ако за даден преподавател е налице информация, че има 7 договора и общо 4000 академични часа годишно, това би означавало, че той изнася лекции всеки ден по 15 часа, което е физически невъзможно, обясни просветният министър Даниел Вълчев.

Регистърът на действащите и прекъсналите студенти и докторанти е публичен и в него се прави търсене по ЕГН/ЛНЧ (ЛНЧ за чуждестранните студенти). За да се предотврати автоматично източване на базата данни е въведен 8-цифрен антиспам-код. След попълването на ЕГН/ЛНЧ и кода системата предоставя информация за статуса на студента - действащ или прекъснал.

На този етап посетителят може да въведе и данни за разширено търсене - факултетен номер, което ще му осигури достъп до по-широкообхватна база с информация в кой ВУЗ учи студентът, каква специалност следва, каква образователна степен ще получи, кой курс е в момента, дали получава стипендия, дали ползва общежитие.

В момента в този регистър има 235 419 записа за над 229 хиляди студенти. Някои от тях фигурират по два пъти, тъй като следват две специалности. Информацията може да се ползва от студентите, родителите им, ректорите, а самото МОН чрез него ще следи реалния брой на студентите в България.

Въз основа на този регистър по-късно тази година ще бъде направен и регистър на дипломите за висше образование в България.
Регистърът на легализираните дипломи за завършена висша образователна степен в чужбина също е публичен. В него търсенето се прави по входящ номер на удостоверението.

Видимите данни са за статуса на процедурата по легализация - завършена, в процес на обработка, отложена, отказ за признаване. Одобрените дипломи имат и графично представяне, при отложените се появява поле с мотиви за забавянето, а при отхвърлените излиза поле с мотиви за отказа.

Този регистър е направен с идеята за бъдещо натрупване, но постепенно в него ще се въведе информация и за легализираните дипломи от 2000 г. насам. „Всяка година по 100 до 300 души се опитват да легализират дипломи, издадени в чужбина, а с влизането ни в ЕС натоварването ще стане и по-голямо", обясни ИТ съветникът на образователния министър г-н Орлин Кузов.

Разработката на регистрите е дело на фирма АдминСофт. До края на годината се очаква да бъдат пуснати в действие още два регистъра - на дипломите за средно образование и за висше образование.