В сряда ще имаме окончателния вариант на противоепидемичните мерки, които се налага да се спазват в училищата. Това обяви пред Нова телевизия служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков.

Той посочи, че ще има малки промени спрямо вече обявеното. Мерките ще са свързани предимно с носеното на маски. Известно облекчаване ще има за децата от 1 до 4 клас. Ще трябва да се носят маски, но по време на междучасията, когато се срещат деца от различни паралелки.

Денков подчерта, че присъственото обучение не може да бъде заменено с електронното и поясни, че в нормални условия електронното образование може да допълва присъственото, но не може да бъде алтернатива.

Затваряне на училищата - само при тъмно червена заболеваемост

Затваряне на училищата - само при тъмно червена заболеваемост

Целите пред МОН са максимално присъствено обучение

"Променихме философията на насоките, които са публикувани на сайта на МОН - максимално присъствено обучение, като затварянето ще бъде само при взимане на необходими медицински мерки. Няма да има на едро затваряне в страната", обясни министърът.

Той изтъкна, че е важно да се разбере, че ако има разпореждане за затваряне, то идва изцяло от здравните власти. МОН следи дали има локален проблем в дадено училище - ако има 10% отсъстващи заради COVID-19 или ако има едно разболяло се дете, трябва да се затвори паралелката, но това не засяга цялото училище и цялата област.

Министърът посочи, че на Министерския съвет миналата седмица е било решено, че училищата ще се затварят последни и ще отварят първи - нещо доста различно от миналата година.

В последния момент решават как започва учебната година

В последния момент решават как започва учебната година

Присъствено начало е гарантирано само за първокласниците