Още няма яснота по какъв начин - присъствено или дистанционно, ще започне учебната година за учениците от средното образование. Това се разбра от думите на служебния министър на образованието и науката Николай Денков, който заедно с премиера Стефан Янев бяха на посещение в Медицинския университет в София.

Ще се действа на регионален принцип според критериите на здравното министерство - брой заразени на 100 000 души в дадения район. Все още обаче било твърде рано за прогнози, като с категоричност от образователното ведомство ще отговорят на въпроса преди началото на учебната година на 15 септември.

"Навсякъде, където е възможно, ще се започне присъствено. Гарантирали сме го за първокласниците. Ако е много тежка ситуацията - поне да се съберат на двора, да се видят. Ако ситуацията позволява, ще го направим и за останалите ученици", заяви министърът.

При присъствено обучение на ротационен принцип, при който едни класове учат онлайн, а други в сградата на школото, първоначално дистанционно ще се обучават децата от по-големите класове - 11-ти и 12-ти.

Слаб (2) за обществото и държавата, а за децата ни – пак бутафорно образование

Слаб (2) за обществото и държавата, а за децата ни – пак бутафорно образование

По-малко от месец преди старта на учебната година присъственото обучение на децата в образователната система все повече e под въпрос

Припомняме, днес по обяд от Министерство на здравеопазването съобщиха новите мерки, които предлага главният здравен инспектор Ангел Кунчев. В тях се предвижда забрана за всякакви масови събирания, включително и фестивали и концерти, като изключения, както за това, така и при другите мерки, се прави единствено при наличие на санитарен сертификат. 

Още миналата седмица образователният министър обяви, че се прави възможното всички първокласници да празнуват първия си учебен ден в двора на училището. В това отношение може да ни попречи само тъмночервеният сценарий, при който 14-дневната заболеваемост надхвърли 500 на 100 000 души на областно или национално равнище.

За останалите класове, както и за протичането на учебната година все още яснота няма, но очакванията са различия по региони в страната. 

Преодоляване на дефицитите от електронно обучение - само чрез максимално присъствено обучение

Преодоляване на дефицитите от електронно обучение - само чрез максимално присъствено обучение

Има мерки за ограничаване на обучение в електронна среда