За 6-а поредна година у нас беше отбелязан европейският ден на здравословното хранене.

Тренировъчната зала на „Арена Армеец" стана домакин на тазгодишното здравословно готвене с деца от основните училища в столицата.
Близо 100 малчугани облякоха готварски униформи и с ентусиазъм се включиха в приготвянето на закуски с разнообразни зеленчуци и млечни продукти.

Асистенти на децата бяха Йордан Йовчев, Кубрат Пулев, Стефка Костадинова и журналисти от най-известните български медии.
Тяхното присъствие безспорно засили интереса и старанието на учениците. Десетки професионални готвачи съблюдаваха кулинарните опити на децата.

Събитието се организира от Европейската комисия и „Евротоп" със съдействието на Столична община.

Заместник-министърът на образованието Милена Дамянова и зам.-министърът на физическото възпитание и спорта Иван Петков също присъстваха на инициативата.
Те посъветваха хлапетата да спортуват повече и да карат родителите си да им приготвят здравословна храна вкъщи.

Дамянова подчерта, че децата са най-голямото богатство на страната и трябва да бъдат обгрижвани. При появата й в залата обаче се чуха слаби освирквания както от страна на родителите, така и от масите с ученици. Това най-вероятно е заради спорния проектозакон за предучилищното и училищно образование.

Инициативата протече с много музика, танци и забавления като за всички деца имаше предвидени награди.

Само преди няколко дни стана ясно, че сме първенци по затлъстели първокласници, а значителна част от учениците у нас имат нездравословен модел на хранене като често консумират храни, богати на енергия, мазнини, захар и сол.

По време на пресконференция д-р Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи обясни, че 28% от децата консумират ежедневно и повече от един път дневно пържени картофи и чипс, захарни, шоколадови и сладкарски изделия, безалкохолни напитки, съдържащи захар.

Продължава тенденцията за ранна и честа употреба на алкохол от децата на ученическа възраст.

По време на проучване специалисти са се натъкнали на един нов сериозен проблем - честата консумация на енергийни напитки. 6% от децата от 1 до 4 клас прибягват до напитката 5 пъти седмично и по-често. Три пъти повече са учениците от 5 до 7 клас, които употребяват енергийни напитки.

Наред с нездравословния модел на хранене при голяма част от децата се наблюдава и ниска физическа активност.