Към момента над 20 000 студенти са сключили договори и провеждат своята практика в реална работна среда, а над 50 000 студенти са се регистрирали за участие в проекта "Студентски практики - фаза 1". Това съобщи в Пловдив ръководителят на проекта и директор на дирекция "Финанси" в Министерството на образованието и науката Соня Кръстанова. Тя участва в информационна среща с партньорите по проекта от висшите училища, съобщават от просветното министерство.

Участието си в проекта успешно са приключили над 12 600 студенти.

Обявите с работни позиции за студенти, предлагани от работодателски организации, са 8678. От просветното ведомство поясняват, че над 8500 ментори са готови да споделят своите знания и опит с младежите, които са решили да се възползват от възможностите на проекта и да приложат на практика наученото в университета.

Към представителите на висшите училища е отправен призив да предоставят повече информация за възможностите на проекта. Те са призовани също да активизират връзките си с работодателските организации, тъй като скоро приключва академичната учебна година. Във връзка с това се очаква през ваканцията студентите да са по-активни в търсенето на работа. Полезно би било работодателите да обновят обявите си, както и да обявят нови позиции за практиканти.

От МОН посочват, че проектът "Студентски практики - фаза 1" има за цел да повиши качеството на висшето образование. Друга цел е да се изгради добра връзка между бизнеса и висшите училища, която да улесни реализацията на студентите на пазара на труда.

От ведомството смятат, че фирмите и другите работодателски организации ще имат полза от приемането на студенти. Те не само ще имат възможността да използват безплатно труда на практикантите, но и да оценят потенциала им и да си подберат бъдещи кадри.

От своя страна пък чрез практическото обучение в реална работна среда студентите ще надградят теоретичните си знания и ще могат да придобият изцяло нови умения и компетентности. Те ще бъдат оценени и ще имат възможност да се научат да постигнат видим и ясен резултат от дейността си.

Получавайки препоръки от работодателите, те ще бъдат улеснени при по-нататъшната си професионална реализация.

Студентите ще прилагат на практика наученото в университета в рамките на 240 часа. Те ще усвояват нови знания и умения и ще получат сертификат. Освен това ще получават и стипендия в размер на 480 лева.

МОН изпълнява проекта по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" с подкрепата на Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Бюджетът на проекта е 37 млн. лева. Участие в него взимат 48 висши училища от страната. над 40 000 студенти се очаква успешно да завършат практиката си до края на проекта.