Над 30 водещи университети от Великобритания, Холандия, Дания, Швейцария, Италия, Испания, Франция и Австрия участват в осмото международно изложение за кандидат-студенти по проекта "Световно образование" в София и Варна.

Това съобщи Ирина Христова, управител на фирма "Интеграл", организатор на форума, който се провежда днес и утре в столичния хотел "Хилтън", и на 12 февруари в хотел "Голдън тюлип" във Варна.

На форума представители на университетите ще имат срещи с кандидати за образование в чужбина.

Европейският университет в Барселона ще предложи една стипендия на български студент в размер на 30 на сто от таксата за цялото обучение. Университетът има девет представителства в различни страни, в които таксите са от 15 000 до 20 000 евро. Ако има кандидати с равни резултати, университетът се е ангажирал да отпусне до три стипендии за българи.

В конкурса могат да участват гимназисти с успех над 5,50 и резултат от TOEFL над 90 точки, след разработка на есе по зададена тема, съобщи БТА.

Британският университет "Ковънтри" ще отпусне стипендия от 2000 британски лири на студенти първокурсници с успех от дипломата над 5,50, като годишната такса за образование намалява до 1145 британски лири.

Холандският университет "Вагенинген" - лидер в областта на биотехнологиите и екологията, ще представи на изложението прочутите си антиалергични ябълки "Сантана", които могат да се консумират от хора с алергии, съобщи Ирина Христова.

По думите й учените са открили протеините, причиняващи отоци и сърбежи, при близо 2 на сто от населението на Европа.

Университетът "Маастрихт" ще направи по време на изложението демонстрация на изкуствения интелект "Go u Van Gogh-inizer". Продуктът разкрива фалшификати сред известните произведения на изкуството.

Ирина Христова отбеляза, че обучението в Дания е безплатно и кандидатите ще могат да се записват без сертификат TOEFL за специалностите архитектура и управление на строителни обекти, глобален бизнес инженеринг, индустриален дизайн и строителен мениджмънт. Те ще бъдат приемани след полагане на интервю на английски език в офисите на фирма "Интеграл".

Всички посетители на изложението ще получат каталог с информация за университети в чужбина, информация за заеми във Великобритания, новия каталог за летни езикови ваканции в чужбина, както и информация за стипендии към университетите.

Ирина Христова обобщи, че годишните такси в Холандия са около 1500 евро, в Дания обучението е безплатно, във Великобритания има възможност да се използват кредити за образование, а университетите в Холандия са алтернатива на тези в Германия, тъй като предлагат програми на немски език.