През настоящата учебна година в училищата в затворите ще се обучават общо 1610 лишени от свобода, като над 330 ще са в първи клас. Това обяви заместник министър-председателят и министър на правосъдието Христо Иванов, който откри новата учебна 2014/2015 година в СОУ „Поп Минчо Кънчев" в затвора-Стара Загора, съобщават от министерството.

„Тук сме, за да повторим един урок, а той е, че всеки има право на втори шанс, с който да има възможност да промени живота си", обясни министърът. По думите му обаче тази възможност трябва да бъде заслужена. Това, че сте се записали на училище и сте тук, означава, че сте го разбрали, каза още министърът пред лишените от свобода, които ще прекрачат прага на най-голямото учебно заведение в системата на затворите.

Общо 427 са желаещите тази година да повишат образователната си квалификация в училището в затвора-Стара Загора, като първокласниците са 69.

Пред журналисти правосъдният министър заяви, че България има нужда от модерни затвори, които отговарят на изискванията на ЕС, подобряване на реинтеграцията, нормални условия за затворническия персонал.