Без работа могат да останат над 900 образователни медиатори от 1 януари 2023 г., алармират от Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе".

Причината за това е, че Министерството на образованието и науката (МОН) не е предприело необходимите действия за продължаване на Националната програма, по която са назначени медиаторите.

Засегнати са както медиаторите, така и директорите на 721 училища, които не са осведомени какво трябва да направят, за да задържат медиаторите.

Комисията по образованието към Народното събрание проведе заседание на 7 декември, на което министърът на образованието Сашо Пенов пое ангажимент до края на годината да бъде продължена Националната програма "Подкрепа за образователните медиатори".

На заседанието Елисавета Белобрадова, народен представител от Комисията, представи проблемите, пред които са изправени образователните медиатори, а именно, че те получават минимална работна заплата, въпреки че работят на терен и има опасност 900 души да останат безработни от 1 януари. Тя допълни, че това са подготвени хора за работа в ромска общност, които се намират много трудно.

Другият проблем е, че между 50 000 и 70 000 деца ще останат без ежедневната подкрепа, благодарение, на която много от тях все още са в училище, посочи Белобрадова и попита как ще се реши този проблем до края на годината.

Министърът Сашо Пенов се съгласи, че Националната програма е от изключителна важност и със сигурност тя ще бъде продължена без да има прекъсване. Има интерес от организации, които се занимават с професионална медиация да се включат в сферата на образованието и затова е необходимо да се направи анализ какви медиатори работят на терен и с каква квалификация, допълни още Пенов.

От центъра "Амалипе" считат, че намесването на организации, предоставящи съдебна медиация ще създаде сериозни проблеми. Съдебните медиатори извършват коренно различна работа от тази на образователните медиатори: първите посредничат за разрешаване на спорове, а вторите - работят с родителите и често с най-маргинализираните общности, посочват от центъра.

От "Амалипе" посочват, че единственият вариант образователните медиатори да продължат своята работа е, ако МОН поеме ангажимент, както и обеща. Питат се обаче защо до този момент Министерството не е подготвило и внесло в МС решение за удължаване на Програмата.