Български ученици са спечелили 61 медала от международни олимпиади и балканиади през 2016 г., съобщават от Министерство на образованието и науката (МОН).

6 са медалите от Международната олимпиада по математика, 4 - по физика, 7 по химия, 3 - по биология, 3 - по информатика, 5 - по математическа лингвистика, 7 - по астрономия, 6 - от европейската олимпиада по природни науки, 12 - от Балканиадите по ма тематика и 8 - от Балканиадите по информатика (за старша и младша възраст).

Страната ни през тази година бе домакин на XXI Международна олимпиада по астрономия за ученици от 14 до 18 години. Участие в нея взеха 78 състезатели от 16 държави. Най-силните млади астрономи на Русия, Китай, Индия, Италия, Република Корея също бяха сред тях.

От МОН поясняват, че именно на тази олимпиада страната ни се е представила най-добре досега. Освен 7-те медала, отново има и абсолютен победител. Това е Бойко Красимиров Борисов от софийската СМГ "Паисий Хилендарски". Той спечели златен медал и Диплом за най-добър резултат.

Златни медали от международни олимпиади и балканиади през годината спечелиха също Христо Веселинов Венев от СМГ. Той е отличен с два златни медала - от Международната олимпиада по информатика и от Балканската олимпиада по информатика, старша възраст.

Златен медал има Кристиан Георгиев Георгиев от пловдивската ОМГ "Академик Кирил Попов". Той е спечелил медал на Международна олимпиада по математическа лингвистика. Другите ученици с медали са: Евгени Стаев Кайряков от СМГ на Балканска олимпиада по математика, младша възраст; Енчо Иванов Мишинев от МГ "Атанас Радев", гр. Ямбол на Балканска олимпиада по информатика, старша възраст; Радослав Димитров, ОМГ - Пловдив, 10 клас - златен медал Балканска олимпиада по информатика младша възраст.

От просветното министерство анонсират, че през следващата година отново ще сме домакин на международни олимпиади - на Балканската олимпиада по математика за ученици до 15 години и половина и на Европейска младежка олимпиада по информатика за ученици до 15 години и половина.

107 ученици са станали лауреати в олимпиадите по учебни предмети. Най-много са от София град - 40 ученици. След тях се нареждат Варна и Пловдив с по 11 ученици.

През годината образователното министерство е финансирало подготовката и провеждането на областните и национални кръгове на 21 национални ученически олимпиади. Финансирани са също подготовката и пътуването на разширените национални отбори за международни и европейски олимпиади и балканиади в размер на 1 175 753 лева.

784 училищни проекта за подготовка на ученици за олимпиади през учебната 2016 ─ 2017 година са финансирани. Те са на обща стойност 1 433 315 лева. Финансирането е според постигнатите резултати на учениците в националните и международни олимпиади, по модул "Осигуряване на обучение на талантливи ученици за участие в ученическите олимпиади" на Национална програма "Ученически олимпиади и състезания".