Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" отива в столичния кв. "Модерно предградие" на ул. "Баба"№ 16.

След успешното приключване на ремонта по ОПРР за над 2 милиона лева сградата вече отговаря на абсолютно всички европейски изисквания и стандарти.

Припомняме, докато в сградата на Класическата гимназия в "Модерно предградие" се извършваха строително-ремонтните дейности, учениците от НГДЕК бяха временно настанени в бившето 13-то основно училище на ул. „Св. Св. Кирил и Методий" № 63 до Женския пазар в София. Когато обаче учениците и преподавателите трябваше да се върнат в „Модерно предградие", се започнаха брожения. Едно от настояванията беше, че далеч от центъра на София ще се загуби връзката между гимназията и Софийския университет и БАН.

След края на ремонта вече няма никакви пречки нормалният учебен процес да бъде възобновен в най-скоро време в изцяло обновената и реновирана с европейски средства сграда на НГДЕК на ул. "Баба" № 16, която днес предлага и далеч по-добри условия както за учениците от Класическата гимназия, така и за работа на преподавателския състав на елитното училище, се посочва в съобщение на сайта на Министерство на културата.

Министърът на културата Вежди Рашидов е издал заповед за поетапното възобновяване на учебния процес в реновираната сграда на училището на ул. "Баба" № 16.

Със съдействието на Столична община сградата на бившето 13-то основно училище на ул. „Св. Св. Кирил и Методий" № 63 до Женския пазар ще остане като филиал на Класическата гимназия. В него ще се провежда профилираното обучение на учениците от 11-ти и 12-ти клас на НГДЕК, а целта е да се използва пълноценно и капацитетът на преподавателите от СУ „Св. Климент Охридски" и от БАН.

Филиалът дава възможност също така в перспектива да се пристъпи и към въвеждане на по-ранен прием на ученици в престижното учебно заведение, с оглед на засиления интерес към класическото хуманитарно образование.