Сферата на образованието е все още будна, но обществото не е и на правителствено ниво се искат още усилия.

Така ректорът на ТУ-София проф. Камен Веселинов отговори на въпрос на news.bg. „Будно ли е българското образование?", минути след като премиерът Сергей Станишев връчи юбилейните грамоти за особени заслуги, проявено родолюбие и патриотизъм на видни български научни изследователи и образователни дейци.

Грамотите са по повод 100-годшнината от обявяването на независимостта на България.

Според Веселинов увеличението на средствата от бюджета за образование и наука е само едната страна на въпроса.
„Изграждането на съответния административен капацитет също е много важно, за да се събуди системата".

Увеличението на финансите за наука за тази година е само теоритично, тъй като изплащането на голяма част от сумите досега не е започнало.

"Будители са всички, които насаждат националното съзнание у следващите поколения", смята ректорът на ТУ.

Според председателя на БАН акад. Съботинов, будители са всички - „довели до националното развитие", но „на българския бизнес му предстои да се събуди".

Ако искаме да бъде конкурентни, трябва да заложим много повече на образованието, на научните изследвания, на тяхното качество, на финансирането на тази дейност, заяви в приветствието си Станишев.

Според премиера „виждат се усилията на правителството за подкрепа на научноизследователската дейност на изобретателството в България и в знак на уважение към поколенията български изобретатели, научни работници, които са дали много за авторитета на България".

Грамоти получиха ректорите на някои от най-големите и успешни университети у нас - проф. Ваньо Митев, Медицински Университет, проф. Камен Веселинов, ТУ-София, доц. Христо Белоев, Русенски Университет.

Почетното признание на организационния комитет на 100-годишнината от независимостта на България получиха и много заслужили научни изследователи и откриватели, сред които акад. Васил Згурев, член-кореспондент Димитър Клисурски, както и едни от най- добрите служители в патентното ведомство през годините, включително и техен сегашен председател Костадин Манев.

Приветствам усилията на патентното ведомство, което вече е разкрило 11 инфо центъра, подчерта премиерът Сергей Станишев и допълни, че предстои да бъде изработена пътна карта на всичките центрове.