1085 лв. е най-ниската учителска заплата от догодина. Увеличението тази година не е с 20% и никога не е казвано, че ще е с толкова, а според разпределените от бюджета пари.

Това коментира министърът на образованието Красимир Вълчев преди кръгла маса за висшето образование, която се провежда в Софийския университет.

Миналата година минималната учителска заплата е била 920 лв.

Средствата за увеличаване на заплатите на учителите за 2020 г. са 360 млн. лв., тоест увеличението на учителските заплати тази година ще е с около 17%-18%. Предвижда се и увеличение на сумата за класните ръководители, които получават допълнително възнаграждение.

Със 17% увеличават заплатите на учителите догодина

Със 17% увеличават заплатите на учителите догодина

Основната заплата ще бъде 1085 лв.

Министърът добави, че за догодина са планирани допълнителни средства, почти двойно увеличение за защитените училища и детски градини, които не трябва да бъдат закривани.

Увеличават се и средствата за гимназиален етап, където учебният план е повече часове и се плаща на повече учители, увеличават се и и средствата за професионално образование и за ремонт на общежития.

Министър Вълчев коментира и за какви предмети липсват учители: математика, информационни технологии, английски език, физика, химия. Не достигат и ресурсни учители.