Да бъде оповестена причината за смъртта и да прекратят недостойните и унизителни обвинения срещу учителите и директора на столичното 52-ро училище в кв. "Бояна". За това призовават в открито писмо от синдикат "Образование".

"Отговорност за случващото се в българското училище носят семейството, обществото, държавата, институциите, които ги представляват. Те също трябва да поемат своя дял от колективния дълг за възпитанието и образованието на българските деца. Ние, от Синдикат "Образование", категорично подкрепяме колегията и директора на 52 ОУ в този труден за тях момент", се казва в открита позиция от синдиката.

От браншовата организация са обезпокоени от мненията и коментарите, които вменяват вина на директора и учителския колектив на 52 ОУ "Цанко Церковски", кв. Бояна - София, за трагичния инцидент с 11-годишното дете.

Припомняме, в края на февруари 11-годишно момиче почина часове след като бе изритано в корема от свой съученик.

"Категорично сме против злепоставянето на професията ни и неправомерното оклеветяване на институцията "българско училище". За съжаление, подобно негативно отношение се формира като затвърждаваща се тенденция през последните години", се казва в писмото.

Майката на починалото дете го е чакала пред училището
Обновена

Майката на починалото дете го е чакала пред училището

Инцидентът е в столичното 52-ро училище

От Синдикат "Образование" предлагат образователното министерство и Столична община да излязат със становища по този трагичен случай. Двете институции да се произнесат в защита на авторитета на българския учител, който не носи никаква вина за нарастващата агресия между ученици.

В борбата срещу агресията в училище е необходимо МОН да изработи правила общините да предоставят институции, а учители и родители да изпълняват безкомпромисно вменените им задължения, се казва в писмото на синдикат "Образование".