Не трябва да отговаряме на насилието с насилие, демокрацията се постига със справедливост, с опрощение. Върху тези думи на Нелсън Мандела акцентира генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която е официалният лектор на възпоменателната лекция в Софийския университет по повод годишнина от смъртта на първия чернокож президент на ЮАР.

Бокова не пропусна да отправи призив към международната общност да бъде единна и безпрекословна в борбата си с всички прояви на екстремизъм.

Тя подчерта, че е дълбоко възмутена от екстремистките атентати в Париж, които разтърсиха света миналата седмица. Тъй като войните почват в умовете на хората, то там трябва да изградим стени на мира, смята Бокова.

„Не" на страха, „да" на свободата на словото, на човешкото достойнство и на правата на човека, категорична бе шефката на ЮНЕСКО. По думите й това е и заветът на Нелсън Мандела, „един от най-великите политици на XX век, борец за свобода, за достойнство, превърнал историята на Южна Африка в един от символите на човешкия копнеж за достойнство".

Мандела ни учеше на саможертва, посочи Бокова, като припомни мечтата на хуманитариста за „нация в цветовете на дъгата". Той се превърна в символ на съпротивата на милиони хора не само в Африка, но и по света, той промени съдбата на много хора по цял свят, категорична бе ръководителката на ЮНЕСКО.

Тя припомни, че цели 27 години от живота си Мандела е прекарал в затвора, основно в този на остров Робен. Днес той е превърнат в музей на борбата за свобода на ЮАР. Тези паметници носят посланието на копнежа за свобода, за човешко достойнство, смята Бокова.

Ако трябва да опишем днес света с една дума, това би било „промяна". Глобализацията дава много възможности, но и поражда несигурност за бъдещето на планетата. Тя е динамичен процес, който изпреварва социалната адаптация и възникват конфликти, възниква екстремизмът, разви вижданията си лидерката на хуманитарната организация към ООН.

Тя припомни думите на Мандела, че образованието е най-мощното оръжие, което може да използваме, за да променим света. Това е най-добрата инвестиция в бъдещето на всяко едно общество, всяка една държава, уверена е Бокова. Образованието на жени и на момичета е едно от най-важните неща, с които ЮНЕСКО ще се заеме, увери тя в лекцията си.

За нея децата в конфликтните зони, които не се образоват, са потенциални войници. По думите на Бокова 58 милиона деца по света никога не са стъпвали в училище, а 250 милиона, минали през първоначално формално образование, още не могат да четат и пишат. Огромната част са момичета и жени. Това е криза на развитието и криза на мира, тя подкопава социалното състояние на държавите, притеснена е Бокова.

Генералният директор на ЮНЕСКО припомни, че над 1 млрд. души са в крайна бедност, нямат достъп до образование, здравеопазване, неравенството нараства. Устойчивото развитие е много по-важно от икономическите ползи, то гарантира, че днешният растеж не застрашава този на бъдещите поколения, уверена е Бокова.

Свят и устойчиво развитие в условия на мир, обединено около общи ценности човечество - това мечтаеше да види Мандела. Сега е твой ред, обърна се Бокова към аудиторията с призив да последват примера на носителя на Нобеловата награда за мир.