За поредната нередност в Софийски университет „Св. Климент Охридски" сигнализира Николина Колева - кандидат-студентка от Пловдив.

За първи път второто класиране във ВУЗ-а е окончателно, разказа тя. На мястото на редовното 3-то класиране, което се провежда всяка година, този път се въвежда т.нар. „попълване на незаетите места".

„Правилникът за класиране обаче е много неясен", посочи Колева.
Интересното в него е, че се избягва думата „класиране". Четейки точки от правилника, у кандидат-студентите възниква въпросът как точно ще става запълването на местата и дали въобще ще е по бал.

"При положение, че правилото се въвежда за първи път, е редно да бъде обяснено по-подробно кои точно кандидати могат, и кои не могат да участват", категорично заяви Колева и продължава с въпросите, тъй като така и не става ясно кой участва в третото класиране - или както тази година е формулирано „попълване на незаетите места".

Дали тези, неприети в нито една специалност, или кандидати, приети, но желаещи да изчакат това последно класиране, за да подадат документи за по-желана специалност.
Ясно е, че на тези „некласирани дотогава" кандидат-студенти се дава възможност за пренареждане на желанията".

От СУ обаче по-късно обявяват, че попълването на местата наистина ще бъде за хора, които не са приети и на първо, и на второ класиране в нито една специалност.
Това пояснение идва твърде късно, когато някои кандидати вече са депозирали документите си за определена специалност.

„В моя случай първото ми желание е „медицина". Имам оценки 4.75 и 5.88 от състезателните изпити, т.е бал 33,26. Минималният бал на второ класиране беше 33,50 и само 0,24 точки от бала се оказаха недостатъчни", разказва Николина Колева.

Тя се е надявала на запълването на незаетите места (практиката показва, че такива места винаги остават, защото голяма част от кандидатите за Медицинския факултет на СУ са приети и в Медицинска Академия в София).

„Оказа се, че тъй като вече съм класирана за третото ми поред желание - "логопедия" с оценката по БЕЛ от ДЗИ, нямам никакъв шанс на бъда приета по първо желание, за което балът най-вероятно ще ми стигне", споделя разочарованата кандидат-студентка.

Когато разбира за уточнението, тя веднага изтегля депозираната си диплома от Факултета по начална и предучилищна педагогика, като по този начин не запазва мястото си за специалност „логопедия". И в тази ситуация обаче от СУ й казали, че не може да бъда допусната за запълването на местата за „медицина".

"Каква е логиката аз и хора в моето положение, да бъдем елиминирани, а местата да бъдат заети от хора, некласирани никъде? Значи е напълно възможно за специалност като „медицина" да бъдат приети кандидати с тройки - отхвърлени от всичките си желани специалности, а тези с по-висок бал отпадат, защото все пак са били приети на някое желание?", продължава Николина Колева с въпросите към обърканата система на СУ.

Тя допуска, че това може да е трик на ръководството на СУ, което се стреми да запълни всички места или, че случаят може да има връзка с въвеждането на платеното образование.

Пълно информационно затъмнение цари в „Учебен отдел" и „Отдел Студенти" в СУ, където момичето е ходило многократно. Единно мнение в университетските канцеларии обаче няма.
Николина Колева е писала молба лично и до ректора на университета като подробно е обяснила положението си и конкретния случай.

От деканата на Медицински факултет към СУ са обещали, че ще съдействат, тъй като е в техен ущърб да приемат кандидати с по-нисък бал.

"Не така обаче мислеха от „Учебен отдел" - според тях член 38 от правилника за прием на кандидат-студенти, (който гласи: „В срок до 10 август 2010 г. се обявяват незаети след класиранията места за прием, като се дава възможност за пренареждане на желанията от некласирани дотогава кандидат-студенти и за подаване на документи от нови кандидати.") е напълно обоснован и логичен, а аз не трябва да бъда включена в запълването.
Огромна част от администрацията вдигаха рамене, цитираха правилника и повтаряха, че нищо не е ясно все още", разказва още тя.

Информацията, която администрацията на СУ разпространява е, че трябва кандидат-студентите да изчакат до 10-ти август, когато на сайта на ВУЗ-а ще бъдат обявени незаетите места.

Притесненията идват обаче от факта, че тогава ще бъде късно за действия, ако не са променили правилника. Още по-притеснително е, че това решение засяга бъдещи лекари или педагози.

Ощетените кандидат-студенти негодуват и твърдят, че е редно и справедливо в тези специалности да бъдат приети възможно най-амбицираните, с възможно най-висок бал.
Зам.-ректора на СУ доц. д-р Мария Шишиньова се срещнала с кандидат-студентката и обещала, че евентуално може да се направи промяна в правилника. От учебен отдел обаче били категорични, че това няма как да стане.

Кандидат-студентите, които са срещнали подобен проблем с липсата на организация в СУ „Св. Климент Охридски", са се обединили в социалната мрежа фейсбук и са създали специална група.
Те се надяват поредната нередност в СУ (след драстичното увеличаване на таксите за специалност "медицина" и "медицинска сестра") да не остане известна само за малък кръг от хора.