Очаквам учебната година да започне доста пъстро. Това заяви служебният образователен министър проф. Николай Денков в сутрешния блок на БНТ.

По думите му тези, които ще бъдат първи клас - те трябва да запомнят 15 септември.

Относно мярката за 10% заболели ученици, при които се преминава на онлайн обучение - той отбеляза, че сегашният вариант е по-заразен за децата. Според него границата е напълно разумна.

По думите му при първи признаци - тогава трябва да се направи изследване на ученика. Ще има тестовете за децата, които покажат признаци и за училища, които са осигурили тестване за всички деца. Ще бъдат безплатни, допълни той.

Обърна внимание, че или ще се тестват всички деца, или няма да тестват никой.

Преодоляване на дефицитите от електронно обучение - само чрез максимално присъствено обучение

Преодоляване на дефицитите от електронно обучение - само чрез максимално присъствено обучение

Има мерки за ограничаване на обучение в електронна среда

Според него се прави всичко, за да се задържат максимално децата в училище. Ние трябва да се водим не от емоции, а да направим баланс, отбеляза той.

Новите насоки са направени със съвсем друг подход. Всеки ден ние трябва да следим 4100 училища и детски градини, уточни Денков.

Относно носенето на маски през целия ден той обясни, че не важат за детските градини освен за предучилищните групи. Маските са най-мощното средство срещу разпространение на вируса, аргументира се Николай Денков.

По думите му 50% да бъде присъствието на учениците в клас, а не както е било 38%.