Служители от Археологическия институт с музей към БАН отново излязоха на протест заради орязания бюджет на БАН и това, че много от тях не са взели заплати за 3 месеца.

На входа на археологическия музей е спуснато черно траурно знаме. „Това черно платно ще остане там, докато следваме исканията си", заяви председателят на научния съвет на Института по археология към БАН професор Васил Николов.

Той каза, че никой от служителите няма да се откаже от протеста, тъй като с това, което правят археолозите се гордеят не само обикновените граждани, но и политиците, които по думите му не мислят за хората, които правят археологията в България. „Не може такова отношение. Обидно е 3 месеца да стоим без заплати. Обидно е и това, че за нашите заплати не се дават средства", коментира проф. Николов.

По думите му се дават малко средства най-вече за старите столици и се извършват разкопки във връзка с инфраструктурата. За чисто научната археологическата работа и за кабинетните проучвания изобщо не се дават пари от години.

„Именно за това протестираме за общото отношение на властта към нас. Просто не ни забелязват, а в същото време очакват и са първи при нас, когато трябва да се впишат в пореден успех на българската археология", коментира още проф. Николов и обясни, че това се случва и когато става въпрос за големи инфраструктурни проекти, земята около които трябва да бъде предварително проучена.

Той подчерта, че при този вид проучвания са били открити много интересни и ценни паметници. „Похвално е, че за проучване на старите столици все пак се дават средства, въпреки че тази година те бяха намалени. Археологията на българските земи обхваща огромен период", обясни още той.

По думите на проф. Николов българските земи са били в центъра на първата европейска цивилизация през 6-тото и 5-тото хилядолетие и с това трябва да се гордее всеки българин. За проучване на този период не се дават никакви пари, заяви още проф. Николов.

„Финансовият министър Дянков е обяснил на премиера, че учените могат да се издържат от европейски проекти като е казал, че държавата трябва да дава една трета, бизнеса - една трета и от проектите - една трета от финансирането", обясни Николов. Той посочи, че не знае в случая какво означава бизнес.

Няма археологически проекти, включително в ЕС, които да дават директно средства за археологически проучвания", посочи още той и обясни, че се дават средства за консервация, реставрация, социализация и опазване на културното наследство. „Нашата работа като археолози не е свързана с тези последващи процедури, а със самото проучване и изследване на обектите", обясни председателят на научния съвет на института по археология към БАН.

„Не е вярно, че в ЕС има формула - 30% от държавата и всичко останало от външни източници", обяви проф. Васил Николов. „100 млрд. евро е бюджетът в Германия, определен за наука на фона на 27 млн. бюджет на БАН - разликата е в пъти", коментира той.

По думитие на проф. Николов, големият проблем е, че правителството няма стратегия за науката в България, независимо от това какви закони са приети. Той посочи, че правителството на Сърбия например е решило да налее за 3 години 400 млн. евро, а Македония дава за археология много пари и на някои обекти по 700 души работят години наред без прекъсване. „Представете си за колко много пари става дума", посочи проф. Николов.

Той уточни, че общо 125 души работят в музея заедно с филиалите във Велико Търново и Шумен. Средната заплата е около 520-530 лв. „Нашите заплати са възможно най-ниските. Археолозите от катедрите в университетите получават много повече от нас", обясни още той и определи парите, давани за заплати като „унизително малко за водеща институция по археологически проучвания в България".

Той посочи, че все още не е имало среща с премиера Борисов, министъра Вежди Рашидов. Единствено президентът Георги Първанов е откликнал на предишния протест на археолозите миналия вторник, но все още не е съдействал за среща между представители на археолозите и на правителството.

Те посочиха, че утре ще участват и в протеста на БАН. Ние сме част от академията и също ще участваме в протеста", обяви проф. Николов.