45,4% от HR-специалистите и мениджърите на компании смятат, че българските млади специалисти са на по-ниско равнище от средното за ЕС в сравнение със своите европейски колеги. Това показва проучването, направено от вестник „Пари" БАУРЧР.

В проучването са участвали 600 специалисти от „Човешки ресурси" и мениджъри от различни големи компании от страната. Според тях най-голямата слабост в подготовката на младите специалисти е липсата на практически умения.
Едва близо 15% от анкетираните смятат, че няма слабости в подготовката на студентите в университетите.

Най-много кадри в бизнеса има от СУ „Св. Климент Охридски", УНСС, Техническия университет - София и Икономическия университет във Варна като Техническият университет е предпочитан заради IT-специалистите и инженерите, които излизат от него, а дипломираните в СУ „Св. Климент Охридски" по право са най-предпочитаните и търсени млади юристи, сочи още проучването.

Вестник „Пари" изнесе тези данни на организираната от изданието специална дискусия за връзката между бизнеса и висшето образование. На форума присъстваха образователният министър Даниел Вълчев и министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев.

Василев отчете пропуските на българските университети относно практическите умения на техните студенти и неспособността на всички български студенти да изготвят правилно своята автобиография. Броят на студентите, които идват в България по различните програми на разменни начала е показателен, каза още Николай Василев.

Той си позволи да критикува университетите относно подготовката на студентите по чужди езици и IT-технологии.
„Българските университети трябва да продължат да се модернизират и реформират ако искат да оцелеят", каза още той.
Една от целите на днешната дискусия беше и изготвянето на адекватна рейтинг скала за всички български висши учебни заведения.

Образователният министър Даниел Вълчев обаче отчете, че все още е много трудно да се намерят правилните критерии, по които да бъде направена рейтинг скалата. Той сравни ситуацията с висшето образование у нас в момента с преминаването от занаятчийско производство в индустриално производство.