Носителят на Нобелова награда по химия проф. Дан Шехтман е на посещение в България, за да сподели вижданията си за ролята на иновациите и предприемачеството в технологичната сфера като ключ към мира и просперитета. По време на посещението си у нас той се срещна с президента Румен Радев и просветния министър Красимир Вълчев.

България ще се стреми да задълбочи отношенията си с Държавата Израел в сферата на образованието, иновациите, технологиите и селското стопанство. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата му с проф. Дан Шехтман. "Благодаря Ви, че дойдохте, за да вдъхновите младите хора в България да се стремят към нови изследвания в областта на науката", допълни държавният глава.

Проф. Дан Шехтман заяви, че качественото образование е пътят, по който поколения от хора изграждат успешна икономика в своята страна. "Това е продължителен процес и той може да бъде задвижен като се използват пълноценно вече обучените инженери и учени. Те имат силата да постигат промяна, но се нуждаят от мотивация, икономически стимули, както и от среда, която да подкрепя стартиращите проекти. Тези хора могат да станат пример за останалите", коментира израелският учен.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев също се срещна с нобеловия лауреат. На срещата Вълчев изрази радостта си, че в България гостува световноизвестен учен като проф. Шехтман и заяви намерението си двете държави да работят за развиването на двустранните образователни и научни връзки, превръщайки ги в устойчива тенденция.

Вълчев посочи още, че за България е особено интересно да използва израелския опит за създаване на интерес към природните науки у децата от най-ранна възраст. Самият проф. Шехтман има голям опит в предаването на сложни химични знания на най-малките. Според него по-високият социален статус на учителите може да провокира интереса и да създаде допълнителна мотивация у студенти по педагогика да изберат учителската професия.

Нобеловият лауреат изнесе и лекция на тема "Технологичното предприемачество - ключ към световния мир и просперитет" в рамките на Софийския фестивал на науката. Вчера проф. Шехтман беше удостоен с почетното звание "Доктор хонориус кауза" на Българската академия на науките.

Проф. Шехтман получава Нобелова награда по химия като признание за откриването на нова научна област - изучаването на. квазипериодичните кристали. След първия открит от Дан Шехтман квазикристал, наречен шехтматин, са открити още стотици други такива. През 1992г. това открие става причина Международният съюз по кристалография да промени своето определение за кристал и да признае възможността за периодично или непериодично подреждане на кристалите.