Националният военен университет (НВУ) във Велико Търново ще обучава кадри за действия при критични ситуации като наводнения, земетресения и други природни бедствия. Именно там тази есен ще бъде разкрита единствената у нас магистратура за специалисти, които ще създават организацията в критични моменти. Магистърската програма се нарича „Системи за защита на обекти от критичната инфраструктура" и е разработена заедно с Българската академия на науките.

Новата магистърска специалност е с продължителност три семестъра, обясни директорът на Института за научно-изследователска и иновативна дейност във Военния университет полк. доц. Илиян Лилов, цитиран от Дарик. По нея могат да кандидатстват завършили вече бакалаври в две направления - общо инженерство и регионална и национална сигурност. Задължителното условие за кандидатите е да имат успех минимум 4,50 от бакалавърското си обучение.

След като завършат специалността, инженерните кадри ще могат да организират защитата на критични обекти, каквито са атомната централа, пристанища и водни електроцентрали. Неинженерите пък ще знаят как да подпомагат населението при бедствия и в особено критични ситуации.

Обучението в „Системи за защита на обекти от критичната инфраструктура" стартира през октомври. В началото студентите ще учат задочно, но следващите години специалността ще стане една от тези, които предлага Центърът за дистанционно обучение във ВУЗ-а.

Във военния университет вече са разработени пет дистанционни магистратури. Те са част от най-мащабния проект на ВУЗ-а „Нови възможности за учене през целия живот чрез модернизация на център за дистанционно обучение към НВУ „Васил Левски".

Три от магистратурите се изучават във Велико Търново - „Индустриален мениджмънт", „Национална и регионална сигурност" и „Стопанска логистика". В Долна Митрополия се предлага обучение по авиационна техника и технологии, а в Шумен - по специалността „Административна и информационна сигурност".

Стойността на проекта е 605 654 лева. По него в университета има разработена нова електронна система за дистанционно обучение. По този проект НВУ провежда и преквалификационни курсове по искане на Военнопромишления комплекс. Те подготвят специалисти по унищожаване на боеприпаси в три направления - неутрализиране на взривни остатъци, за ръководители на взривни работи и за специалисти, които разглобяват взривни остатъци.

Методическият ръководител на курсовете доц. Енчо Гогов обясни, че военният университет има разрешително за подобни курсове от 2002 година. Оттогава досега са обучени около 800 души, които получават разрешителни. Те обаче не са доживотни. Необходимо е да се подновяват през 3-4 години в зависимост от вида на упражняваната дейност. А след навършване на 60 години разрешителното трябва да бъде актуализирано ежегодно, подчерта Гогов.

Целта на курсовете е в България да има повече специалисти, които да могат да работят с взривни остатъци или да провеждат контролирани взривове. Това на практика са хора, които разбиват заледени реки, разчистват затлачени дерета или влизат в действие, когато се получат свлачища и падналите земни маси затварят пътища. В момента Гражданска защита и пожарната нямат такива кадри, посочи още доц. Гогов.