Лятната ваканция няма да намалее драстично от догодина. Само преди седмица просветното министерство лансира идеята си за по-дълга учебна година и по-кратки ваканции.

Според плановете, от 1 до 4 клас учебните седмици трябваше да станат 34 на брой - с две повече и най-малките ученици да завършват годината на 15 юни. От 5 до 11 клас също бе предвидено да се учи с две седмици отгоре - общо 36, до 30 юни. За дванадесетокласниците образователните седмици оставаха непроменени.

Целта на промените, според МОН, бе да се избегне негативният ефект, който се създава от това, че у нас учебната година е най-кратка.

Това обаче провокира вълна от несъгласие от страна на учители и ученици. В резултат ведомството частично отстъпи от предложението. Увеличение все пак ще има, но то ще е минимално. С една седмица повече ще учат първолаците, а с две повече - четвъртокласниците и седмокласниците.

Надявам се този път нашето предложение да бъде прието от всички", заяви заместник-министърът Ваня Кастрева и подчерта: „За нас е важно промяната да бъде не само добре обоснована, но и добре приета. Нашето желание е наистина образованието на нашите деца да бъде съизмеримо с това на техните европейски връстници".