От Регионалната здравна инспекция (РЗИ) решават кои ученици, класове и училища да учат присъствено и кои - онлайн. Например в Търговище, Шумен, Силистра и Разград няма да имат онлайн обучение.

Всички деца от 1-4 клас в цялата страна учат присъствено. Има и опция едни и същи ученици да не бъдат две последователно седмици онлайн. Това заяви пред БиТиВи зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова.

По думите й планът за обучение на учениците в пандемия работи и дава възможност в различни области различни ученици да учат присъствено - целта е максимално присъствено обучение при минимал риск. Карантинираните учители са 2.97% в цялата страна - най-много са в Бургас - 4.4,9%, най-малко в Благоевград - 1.31%, учениците - 1.23%, най-много във Варна - над 2%, най малко в Благоевград - 0.41%. Има справка за диагностицираните с ковид ученици и деца, учителите - 2%, във Варна най-много - 3%, най-малко в Благоевград. Около 50% са ваксинираните учители, 30% - са преболедували, отчете още тя.

Гайдарова коментира, че е предвидено за наваксване на материала при определени ученици извънкласни форми в зависимост от това дали учениците имат по-слаби резултати или по-голям брой отсъствия. Към момента няма данни, че има пропуски в училищния процес, където има учителите - те работят. Няма основание да се удължава учебната година, няма изоставане и не е имало пропускане на учебен материал, уточни зам.-министърът.

Относно идеята за започване на учебната година по-рано - Гайдарова каза, че е отворена дискусията и се обмисля. Няма да има решение, което да бъде взето набързо, дата засега няма, категорична бе тя. За дървена ваканция заради високите цени на тока - няма такъв риск, с новия бюджет има увеличение с 10% на разходите за издръжка в образованието, обясни Мария Гайдарова.