Проверка на Окръжната прокуратура във Варна установи, че няма нарушения при предлагането на безплатни закуски на учениците от първи до четвърти клас във Варна. Проверката бе образувана след публикация в столичен ежедневник, съобщиха от прокуратурата.

Преписката е била образувана от Окръжната прокуратура във Варна след публикации в ежедневник и интернет сайта на изданието на 6 и 7 октомври 2016 г. В тях е изразен негативен коментар за безплатна закуска на варненски ученици от първи до четвърти клас, които съдържали оскъдно количество лютеница и малко парче сирене с тегло 2,4 грама.

Направено било и внушение, че производителите печелят за сметка на държавния бюджет, като пестят от хранителните продукти, които се влагат в приготвянето на безплатните закуски.

Окръжната прокуратура във Варна възложила проверката на Регионалната здравна инспекция, която следи за спазването на разпоредбите за здравословно хранене на учениците.

Извършени са 39 проверки в основни и средни училища във Варна, както и в обекти за производство на храни. Установено е, че подкрепителните закуски за учениците се приготвят в седем производствени обекта и четири ученически стола на територията на Варна.

Ангажираните с производството на безплатните закуски предлагали между 8 и 13 асортимента подкрепителни закуски по рецепти от сборник за ученическите столове и бюфети. Комбинацията от храни се договаряла с всяко училище.

В традиционния сандвич се влагали 2 филии пълнозърнест хляб, вместо по една, както е рецептата в сборника, а производителите обяснили това с практичност при опаковане и транспортиране на готовата продукция. Въпреки това количеството хляб бил в незначително по-голямо количество от посоченото в рецептурника. Напълно отговаряли на изискванията сандвичите, които се приготвяли в столовете на самите училища.

При проверки не са установили нарушения на здравословното хранене на учениците както по отношение на стандартите, така и по отношение на влаганите суровини.

Конкретният случай за маломерност на вложените хранителни продукти в сандвича, не е можело да бъде проверен дали отговаря на нормативните изисквания за качество и количество на вложените продукти. Той станал повод за образуване на преписката. Проследен бил пътят на случайно избрана закуска, произведена на 14 декември 2016 г. със срок на годност същия ден до 18 часа. Не са установени отклонения от изискванията.

Преписката е прекратена поради липса на закононарушения.