„Конкурсът във фонд „Научни изследвания" не показва никакви фрапиращи нарушения. Те се доказват по буквата на закона и на правилника, за да се види дали нещо е нарушено", коментира просветният министър Сергей Игнатов, цитиран от БНР по повод скандала във фонда.

Днес учени се събират на протест през сградата на Министерството на образованието заради нарушенията в научната структура.

Припомняме, скандалът около Фонд "Научни изследвания" и конкурса му за финансиране на изследователски проекти гръмна, след като стана ясно, че с 14.8 млн. лв. ще бъдат финансирани 95 от общо 1 024 кандидатствали проекта. Оценяването е направено от 409 рецензенти, но министърът на образованието има последната дума при определянето на победителите. Опасенията на научната общност са, че голяма част от парите ще отидат във фирми и фондации някои, от които свързани с кръга около министъра и шефа на Изпълнителния съвет на фонда Рангел Гюров.

„Хората имат правото да протестират, но обвиненията трябва да бъдат доказани", коментира днес Сергей Игнатов. „Имаше целенасочена медийна кампания", подчерта още той по повод скандала в научната общност.

„Проекти се печелят от тези, които умеят да пишат проекти. Ако се установят нарушения е естествено да има преразглеждане", каза още министър Игнатов.

Професор Николай Денков от Софийския университет обаче беше категоричен, че има нарушение на правилата. „Оценката на договорите трябва да се извършва от независими чуждестранни рецензенти. Освен това, не трябва да се допускат научни посредници. Трето, към петте приоритетните области е добавена още една", разясни той, допълвайки, че учените имат основание да поставят въпроса защо има липса на информация.

„Няма чуждестранни рецензенти, защото одитът показва, че големите нарушения са установени точно във връзка с големи рецензенти. Например, рецензент от Румъния е рецензирал в над 30 научни области", отговори Игнатов, пояснявайки, че страната ни вече три годни се стреми да синхронизира българското законодателство с европейските практики. „След петте приоритетни области има и шести приоритет, защото ни трябват и педагози - националната стратегия го допуска", допълни още той.

Просветният министър каза още, че ще покани организаторите на протеста на разговор в кабинета си.