Няма опасност за кандидатстудентската кампания и изпитните сесии в Стопанска академия „Димитър Ценов" в Свищов. Това увери в празната пленарна зала министърът на образованието проф. Тодор Танев.

Темата за скандала в Стопанската академия припомни народният представител от Българския демократичен център (БДЦ) Борислав Иглев, който търпеливо остана почти до края на парламентарния контрол.

На 28 май беше проведен избор на ректор на Стопанска академия „Димитър Ценов" в Свищов. За ректор на висшето училище Общото събрание избира проф. Теодора Димитрова. След това избухва скандал, тъй като заповедта, с която се свиква Общото събрание, е обжалвана от инициативен комитет, който издига кандидатурата на другия кандидат за ректор проф. Иван Марчевски", припомни част от казуса Иглев.

Той поиска да разбере от образователния министър дали има опасност да пропадне кандидатстудентската кампания и възможно ли е да бъде обявена нулева година за прием на студенти.

„Стопанската академия има нужната организация за безпроблемното протичане на кандидатстудентската кампания. Няма причина и за безпокойство за нулева година за прием на нови студенти", отговори веднага министър Танев и посочи, че до момента записалите се кандидат-студенти са 555.

„Свищовската общественост е много силно развълнувана. И не само - няма почти човек в тази страна, който да не се занимава с това, което се чува от години за тази академия. Всички искаме там нещата да се успокоят", посочи още министърът.

Той увери, че министерството също споделя тревогата на народния избраник и заради това е изпратило писмо още на 17 юни до временно изпълняващия длъжността ректор с молба да каже какви мерки са взети за справяне със ситуацията.

„Той лично дойде и донесе писмено тези отговори, според които няма причина за нулева година за прием", заключи проф. Танев.