Вътрешната проверка в 4-то помощно училище е показала, че няма случай на сексуално насилие върху Ана-Мария. Това уверява директорката Венета Ал-Шериф, отговаряйки писмено на въпроси на „Нова телевизия".

Припомняме, преди дни председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) обяви, че ще потърси административнонаказателна отговорност от директора на 4-то Помощно училище „Проф. Димитър Кацаров" за нарушаване на задължението за съдействие, регламентирано в чл. 7, ал.2, във връзка с ал.1 от Закона за закрила на детето, а именно за неуведомяване на органите за закрила на детето - ДСП, МВР или ДАЗД за нуждата от закрила на дете, установено в хода на извършената проверка.

Проверката бе назначена след като родителите на Ана-Мария алармираха медиите и обществеността, че дъщеря им е била подложена на сексуално насилие в учебното заведение.

По изискване на разследващите органи родителите на Ана-Мария я заведоха на преглед в „Пирогов". Той е извършен от екип гинеколози в присъствието на дознател и лекуващи лекари на момичето. Заради това, че момичето е с аутизъм, прегледът е бил направен под пълна упойка. Целта му е да се изготви медицинско изследване, което да установи дали е имало сексуално посегателство.

Директорката е категорична, че оставка няма да подава. Тя смята, че няма основание за подозрение на служителите й.

В над 75-годишната история на училището не е имало акт не само на сексуално, но и на физическо насилие върху дете от педагогическия или непедагогическия персонал", допълва директорката на 4-то помощно училище.