Все още не е решено какво ще включват изпитите за външното оценяване след 7-ми клас. Вероятно те ще бъдат с продължителност 60 минути.

Това каза заместник-министърът на образованието Милка Коджабашиева, цитирана от БНР.

Два модула на изпитите - по български език и математика, ще заместят конкурсните изпити за гимназиите.

„Първият модул е задължителен за всички и с него се измерват постигнатите резултати на учениците по учебното съдържание по български език и литература и по математика и ще бъде ползван като резултат от външното оценяване", обясни Коджабашиева.

„Вторият модул предвижда малко по-висока степен на сложност, но нищо по-различно от това, което е било до момента като степен на сложност в т.нар. приемни изпити след 7 клас. Всички деца участват във външното оценяване", посочи зам.-министърът на образованието.

"Никой предварително не заявява дали ще се явява на първия или на втория модул. Децата влизат и работят, което означава, че те имат правото на избор да преценят дали да пишат по втората част", допълни още тя.

"Заявяването ще стане след като бъдат обявени резултатите - когато учениците ги знаят какви са и преценят своите възможности, за да подадат заявление за класиране и участие в приемната кампания", посочи Коджабашиева.